Argentínában több ezer, a törvényes, biztonságos és ingyenes abortuszt támogató férfi és nő döntött úgy, hogy kilép a katolikus egyházból, miután a szenátus múlt csütörtökön leszavazta az önkéntes terhesség-megszakításról szóló törvénytervezetet.

Az akciót az Argentin Koalíció a Világi Államért (CAEL) kezdeményezte. Arra kérték a megkeresztelt embereket, hogy amennyiben nem tudnak azonosulni a katolikus intézménnyel, mondjanak le a tagságukról. Azzal érveltek, hogy a katolikus egyház állami támogatása attól függ, hogy hány tagja van az egyháznak, akik a megkeresztelés pillanatában válnak az egyház részévé.

Alberto Bochatey püspök (a képen) szerint már az is hibás volt, hogy a parlamentben egyáltalán vitáztak a törvényről - Fotó: AFP

Miután a szenátus elutasította az abortuszt saját elhatározásból lehetővé tévő tervezetet, több ezer argentin döntött úgy, hogy szakít a vallási intézménnyel, a törvénytervezet elleni kampányt ugyanis nagyban támogatta a katolikus egyház.

A CAEL egyik tagja, Fernando Lozada a helyi sajtónak így nyilatkozott erről: „Azok számára, akiket nem képvisel az [katolikus] egyház, ez szakító ok. Olyan ez, mintha gyerekként beírattak volna minket egy olyan klubba vagy egy politikai pártba, amellyel nem értünk egyet.”

A Plaza de Mayo Anyái argentin szervezet egyik alapító tagja, Nora Cortiñas azt ígérte, hogy kilép az egyházból, miután a szenátus elutasította a törvénytervezetet. Ezzel indokolta döntését: „Nagyon szomorú vagyok, mert katolikus vagyok, és hitehagyó leszek. Hiszek Istenben, mert nélküle most nem lennék itt. Mindannyian azért lehetünk itt, mert van isten, de szégyellem magam a katolikus egyház miatt.”

A CAEL egy közleményben kiemelte: „A vallás és az állam kettéválasztása elengedhetetlen fontosságú, hogy minden állampolgárnak esetleges hitétől vagy meggyőződésétől függetlenül »egyenlő tere« legyen.”

A szervezet információi szerint az argentin állam 682 millió dollárral, plusz adókedvezményekkel támogatja a katolikus egyházat. A pénzügyi támogatás mértékét a megkeresztelt és az egyházhoz tartozókként regisztráltak száma arányában állapítják meg.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság