Antonio Guterres ENSZ-főtitkár Michelle Bachelet korábbi chilei elnököt jelöli a világszervezet emberi jogi főbiztosának, jelentette be szerdán az ENSZ.

A világszervezet közgyűlésének 193 tagországa pénteken fog ülésezni, hogy jóváhagyják Bachelet kinevezését. A chilei politikus a jordániai Zeid Raad al-Husszeint fogja váltani a poszton, akinek négyéves genfi mandátuma a hónap végén jár le.

Bachelet korábban már dolgozott az ENSZ-nek - Fotó: Reuters

A különböző regionális csoportosulásokat képviselő nagyköveteket Amina Mohammed főtitkár-helyettes kedden tájékoztatta a döntésről, számolt be róla több, neve elhallgatását kérő diplomata a Reutersnek. Farhan Haq ENSZ-szóvivő egy közleményben azt írta, hogy Guterres hivatalosan szerdán számolt be erről a közgyűlésnek.

Bachelet, akit Augusto Pinochet diktatúrája idején megkínoztak, a konzervatív Chile első női elnöke volt. A gyermekorvosból lett politikus először 2006 és 2010 között töltötte be az államfői posztot. Barátságos stílusa, jóléti intézkedései és a térség egyik legfejlettebb országának stabil gazdasági növekedése népszerűvé tette.

Bachelet ezt követően, 2010 és 2013 között az ENSZ Nemek Egyenlőségével és a Nők Felemelkedésével Foglalkozó Egységének volt a vezetője, majd visszatért Chilébe, hogy 2014 és 2018 között újra elnökként irányítsa az országot. Második ciklusa alatt még radikálisabb költségvetési politikát folytatott, korlátozottan legalizálta az abortuszt és engedélyezte a melegházasságot.

Zeid a hónap elején újságíróknak New Yorkban azt nyilatkozta, hogy nem kíván egy második ciklust megpályázni, mert úgy véli, hogy a nagyhatalmak, például az Egyesült Államok, Kína és Oroszország nem támogatnák. A leköszönő főbiztos erőteljesen bírálta Donald Trump amerikai elnök politikájának egyes elemeit, illetve a sajtó elleni kirohanásait.

„Valaki azt mondta nekem, »vessem bele magam teljes erőbedobással«, és én így is tettem” – mondta Zeid arról a tanácsról, amit 2014-ben, a kinevezésekor kapott. „A hallgatás nem kölcsönöz tekintélyt. Nem mi szégyenítjük meg a kormányokat, ők szégyenítik meg saját magukat.”

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság