Kolumbia nemrég megválasztott elnöke, Iván Duque kedden elfoglalta hivatalát, és azt ígérte, hogy egyesíteni fogja az országot és fellendíti a gazdasági növekedést. A konzervatív politikai újoncot egy megosztó kampány után júniusban választották meg, miután legyőzte baloldali riválisát, Gustavo Petrót.

Beiktatási beszédében a korábbi ügyvéd változásokat ígért a korrupció elleni fellépésben és a gazdaság élénkítésében. Arra is ígéretet tett, hogy módosítja a FARC-cal kötött békemegállapodást. Juan Manuel Santos leköszönő elnök azonban arra kéri Duquét, hogy tartsa tiszteletben a 2016-ban elfogadott, az ország ötven évig tartó kegyetlen polgárháborúját lezáró szerződést.

Iván Duque lett Kolumbia legfiatalabb elnöke - Fotó: AFP

A korábban Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők névre hallgató FARC most új politikai pártként az Alternatív Forradalmi Közösségi Erő nevet viseli. Egyes tagjai, a békemegállapodás politikai részvételt biztosító része alapján a múlt hónapban elfoglalták helyeiket a parlamentben. Duque elmondta, hogy továbbra is elkötelezett marad a kolumbiai békefolyamat iránt, de az szerinte túl enyhén bánik a háborús bűncselekményekkel vádolt egykori gerillavezetőkkel szemben. „Korrekciós intézkedéseket fogunk végrehajtani, hogy az áldozatok biztosan arányos igazságszolgáltatásban és jóvátételben részesüljenek, és hogy a múlt ne ismétlődhessen meg” – fogalmazott keddig beszédében az új elnök.

Duque arról is beszélt, hogy meg kell gyógyítani az országot az idei megosztó választási kampány után. A Centro Democrático (Demokratikus Közép) párt jelöltje a júniusi második fordulóban a szavazatok 54 százalékát szerezte meg, és tizenkét százalékkal győzte le ellenfelét, Gustavo Petrót.

„Szilárd értékek és elvek mentén kívánom kormányozni Kolumbiát, meghaladni a baloldali és jobboldali felosztást azzal, hogy a társadalomban töréseket okozó kényes kérdéseket népi vitára bocsátom. Az építés, és soha nem a rombolás szellemiségével kívánom kormányozni Kolumbiát” – jelentette ki Duque elnök a beszédében. Politikai platformját üzletbarátnak tartják, mivel azt ígérte, hogy csökkenti az adókat és fellendíti a kolumbiai gazdaságba való befektetéseket.

A negyvenkét éves Duquét, aki Kolumbia történetének legfiatalabb elnöke lett, a párt alapítója és vezetője, a 2002 és 2010 között az országot maga is államfőként irányító Álvaro Uribe Vélez választotta ki a posztra. Uribe ma is aktív a politikában, de júliusban lemondott a szenátusi mandátumáról, hogy alávesse magát a Legfelsőbb Bíróság vesztegetési és csalási vádak miatt folytatott nyomozásának.

Duque jelölttársa, Marta Lucía Ramirez lett az ország valaha volt első női alelnöke.

Az új elnök akkor foglalta el hivatalát, amikor fokozódott a feszültség a szomszédos Venezuelával. A hét elején Nicolás Maduro venezuelai elnök azzal vádolta meg a leköszönő kolumbiai államfőt, Juan Manuel Santost, hogy őt terheli a felelősség az ellene egy caracasi katonai parádén elkövetett merényletkísérlet miatt. A vádakat Bogotá „alaptalannak” nevezte.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság