A korábbi argentin alelnök, Amado Boudou öt év tíz hónap börtönbüntetést kapott korrupcióért. Azért ítélték el, mert a vád szerint egy fedőcégen keresztül egy pénznyomdát akart megvásárolni.

Boudou a korábbi elnök, Cristina Fernández de Kirchner kormányában volt alelnök. Magát Fernándezt is beidézték, hogy tegyen tanúvallomást egy másik nagyívű korrupciós nyomozásban a jövő héten. Mindketten azt mondják, hogy Mauricio Macri jelenlegi elnök politikai üldözésének áldozatai.

Boudou várhatóan fellebbezni fog az ítélet ellen - Fotó: AFP

Boudou-t azzal vádolták meg, hogy 2010-ben, még mielőtt alelnök lett, gazdasági miniszterként tőkerészesedésért cserébe feloldotta a Ciccone Calcográfia pénznyomda elleni csődeljárást. A Buenos Aires-i bíróság passzív vesztegetésben és „közhivatallal összeférhetetlen” vállalkozás vezetésében mondta ki bűnösnek.

Egyúttal örök életére eltiltották közhivatal viselésétől is, de várhatóan fellebbezni fog az ítélet ellen. A vállalat korábbi tulajdonosát, Nicolás Cicconét is négy és fél év börtönre ítélték.

2011-ben a The Guardian brit lap Boudou-t „Argentína első rock’n’roll alelnökének” nevezte, mivel gitározik, szereti a Harley Davidson motorokat, és egy rockzenekart hívott meg az egyik kampányeseményére.

Marci 2015 decemberében kezdődött elnöksége óta a korábbi kormány számos tagját vádolták meg korrupcióval. A múlt héten több mint egy tucat embert tartóztattak le, miután kiderült, hogy az egyik korábbi kormánytisztviselő sofőrje a jelek szerint feljegyzéseket vezetett az általa kézbesített kenőpénzekről. Az úgynevezett „korrupciós füzetet” egy helyi újság szerezte meg, ami később átadta azt az igazságügyi szerveknek.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság