A Húsvét-szigetre látogató turisták új korlátozásokra számíthatnak a beutazásra és az ott tartózkodásra vonatkozóan, számoltak be a helyi hatóságok a Sebastián Piñera chilei elnök által javasolt intézkedésről.

A sziget természeti viszonyainak és kulturális örökségének megóvását célzó döntést szerdán jelentették be. „Ez egy varázslatos sziget, ahova mindenki szeretne ellátogatni, de egy érzékeny hely is, amelynek ezért gondját kell viselnünk” – fogalmazott Piñera az ország hírtelevíziójában.

A csendes-óceáni sziget fő látványosságát a hatalmas moai szobrok jelentik - Fotó: Reuters

Chile döntése nyomán a vulkanikus szigeten tölthető időt kilencvenről harminc napra csökkentették. A korlátozás nemcsak a külföldi turistákra, de azokra a chilei állampolgárokra is vonatkozik, akik nem tartoznak az őslakos rapa nui néphez.

A turistáknak mostantól egy különleges formanyomtatványt kell kitölteniük, valamint be kell mutatniuk a visszaútra szóló jegyüket és a szállodafoglalásukat, vagy egy helyi lakos által írt meghívólevelet. A korlátozások nem vonatkoznak azonban a rapa nui helyiek szüleire, házastársaira és gyerekeire.

A hatóságok kivételt tesznek még a köztisztviselőkkel, az államnak szolgáltatásokat nyújtó vállalatok dolgozóival, és azokkal az emberekkel, akik független gazdasági tevékenységet végeznek a családjukkal.

A vulkanikus sziget hatalmas kőszobrairól, a moaikról híres, amiket az őslakos rapa nui emberek emeltek. 1722-ben Jacob Roggeveen holland felfedező volt az első európai, aki a chilei anyaországtól 3.500 kilométerre nyugatra található csendes-óceáni szigetre lépett.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság