Juan Manuel Santos egykori kolumbiai elnök üdvözölte a FARC egykori lázadóit, amikor azok múlt pénteken a törvényhozás alakuló ülésén elfoglalták helyeiket a kolumbiai kongresszusban. Az elnök úgy fogalmazott, hogy örvendetesnek találja, hogy a több mint öt évtizeden át az állam ellen harcoló egykori lázadók immáron tiszteletben tartják az alkotmányt.

A kongresszusba pénteken beülő egykori gerillák a 2016-ban aláírt békemegállapodás értelmében tehetik meg ezt. Santos arra biztatta utódját, Iván Duquét, hogy védje meg a békét Kolumbiában. „Történelmünk igazi mérföldkövének vagyunk tanúi” – mondta Santos, aki a jövő hónapban köszön le mandátumáról.

A FARC tagjainak a békemegállapodás értelmében garantált helyük van a törvényhozásban - Fotó: AFP

A korábban Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők nevet viselő FARC most új néven, Alternatív Forradalmi Közösségi Erőként, mint politikai párt működik. Öt-öt mandátuma van a szenátusban és a képviselőházban egyaránt.

„Súlyos bűncselekmények”

Iván Márquez gerillaparancsnok mindazonáltal visszautasította a neki fenntartott mandátumot, hogy így tiltakozzon egy másik egykori lázadó parancsnok, Jesús Santrich letartóztatása ellen, akinek szintén helye lett volna a kongresszusban. Santrich ellen az Egyesült Államok kábítószer-kereskedelem miatt adott ki körözést.

Iván Duque megválasztott elnök azt szeretné, ha az egykori lázadók addig nem ülhetnének be a parlamentbe, amíg le nem zárják ellenük a nyomozást, és meg nem fizetnek azokért a bűncselekményekért, amiket esetleg elkövettek a polgárháború során.

Álvaro Uribe korábbi elnök, aki Duque Demokratikus Közép pártját vezeti, elítélte a jelenlétüket a parlamentben. Egy Twitter-bejegyzésben így fogalmazott: „A kongresszusban olyan emberek ülnek, akiket súlyos bűncselekmények terhelnek, anélkül, hogy jóvátételt fizettek volna, vagy letöltötték volna szimbolikus büntetésüket.”

Elemzők szerint az egykori lázadókat sokan nem látják szívesen a kongresszusban, de úgy vélik, hogy Duque nagyon nehezen érhet el lényegi változtatásokat a békeszerződésben. 2016-os megállapodást a kongresszus ratifikálta, Santos pedig Nobel-békedíjat kapott érte.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság