A választási kampány első napján három brazil politikai párt jelentette be elnökjelöltjét az októberi általános választásokra.

Bár számos párt már korábban kiválasztotta elnökjelöltjét, jelöltségüket csak azután erősíthetik meg hivatalosan, hogy a konvenciós időszak kezdete után a pártok konvenciói hivatalosan megerősítik azt.

Pénteken a Demokratikus Munkáspárt (PDT) erősítette meg Brazíliavárosban, hogy a korábbi állami kormányzót, Ciro Gomest jelölik. A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint Gomes egyike a négy legesélyesebb jelöltnek. Gomes a harmadik alkalommal fog indulni az elnökségért. A korábbi kísérletei során, 1998-ban és 2002-ben is a harmadik legtöbb szavazatot szerzett jelölt volt.

Ezzel egy időben az Egyesült Munkások Szocialista Pártja (PSTU) São Paulóban bejelentette Vera Lucia Salgado jelöltségét. Az alelnök jelöltje Hertz Dias lesz. A PSTU az elmúlt négy választáson a párt jelenlegi elnökét, José Maria de Almeidát indította.

A Brazil Kommunista Párt (PCB) úgy döntött, hogy az idén nem állít önálló jelöltet, hanem azt a Guilerme Boulos-t támogatja, aki a Szocializmus és Szabadság Pártot (PSOL) képviseli a mostani választáson. Boulos az Otthon Nélküli Dolgozók Mozgalmának vezetője. Alelnökjelöltje Sonia Guajajara, ismert őslakos vezető lesz. Ez lesz az első alkalom, hogy az őslakos etnikumokhoz tartozó jelölt méreti meg magát az elnökségért zajló versenyben.

Az elnök és alelnök jelölteket augusztus 15-ig kell a Brazil Legfelsőbb Választási Bíróságnak regisztrálnia.

Forrás: Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság