Peruban felavatták az ország legnagyobb szélerőművét a déli Ica régióban, jelentette be Francisco Ismodes energiaügyi- és bányászati miniszter.

A Wayra I. Parkban szerdán átadott negyvenkét hatalmas turbina 132 megawatt áramot képes előállítani naponta, ami 482 ezer család energiafogyasztását tudja fedezni. A 165 millió dolláros beruházás az Energiaügyi- és Bányászati Minisztérium (MINEM) és az Enel Peru közös projektjeként valósult meg. Az Enel egy olaszországi székhelyű multinacionális áramszolgáltató vállalat.

A cél az, hogy 2021-re az ország minden háztartásában legyen áram - Fotó: MINEM

A MINEM azt mondja, hogy a projekt „tiszta és zöld áramot” termel a perui Naczca környéki déli szelekből. A Wayra I. Parkban előállított áramot olyan háztartások kapják, amelyek gyér energiaellátású területeken vannak.

Az avatási ünnepségen Ismodes gratulált az Enelnek, és elmondta, hogy az új turbinákkal az állam meg fogja tudni haladni azt a célját, hogy felhasznált energiájának öt százalékát megújuló forrásokból állítsa elő.

A miniszter hozzátette, hogy a Wayra évente 285 ezer tonnával csökkenti majd a légkörbe kibocsátott széndioxid mennyiségét, amivel csökkennek az üvegházhatást és a globális felmelegedést okozó tényezők.

Az avatáson részt vett Olaszország perui nagykövete, Mauro Marsili, illetve az Enel Peru igazgatója, José Revuelta is. Ez utóbbi arról beszélt, hogy a park „hozzájárul az energiamátrix diverzifikálásához, amivel megbízhatóbbá válik az energiaellátás, és csökken az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátása.”

A MINEM ugyancsak szerdán bejelentette, hogy egy olyan törvénytervezetet készít elő, amely megkönnyítené a megújuló energiába való befektetést, hogy ezzel könnyebbé váljon elérni azt a célt, hogy 2021-re az ország összes háztartása áramhoz jusson. Raúl García villamosenergia-ügyi miniszterhelyettes elmondta, hogy a jövőbeli törvény révén lehetővé válik majd, hogy a megújuló energiával foglalkozó vállalatok versenyre keljenek a hagyományos technológiákkal.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság