Az üzemanyagár-emelés elleni napok óta tartó erőszakos tüntetések hatására lemondott Jack Guy Lafontant haiti miniszterelnök. A fővárosban, Port-au-Prince-ben a kongresszus alsó házában tartott beszédében elmondta, hogy Jovenel Moïse elnök elfogadta a lemondását.

A zavargások idején felmerült, hogy tartsanak bizalmatlansági szavazást Lafontant ellen a kongresszusban. Legkevesebb négy ember halt meg a kifosztott és felgyújtott üzletekben és más épületekben.

Lafontant lemondását az államfő elfogadta - Fotó: AFP

Az elégedetlenség akkor tört felszínre, amikor a kormány bejelentette, hogy az üzemanyagok állami ártámogatásának megszüntetésére készül. A lépés miatt a benzin ára 38 százalékkal, a gázolajé 47 százalékkal, a keroziné pedig 51 százalékkal nőtt volna.

A főváros, Port-au-Prince megbénult, és több tucat boltot és vállalatot támadtak meg. A kormány a reformok felfüggesztésével válaszolt. Februárban az ország egy megállapodást írt alá a Nemzetközi Valutaalappal, hogy a növekedés elősegítése érdekében strukturális reformokat vezet be.

Az IMF azzal érvelt, hogy az üzemanyagok ártámogatásának megszüntetése forrásokat szabadítana fel más területek, például az oktatás, az egészségügy és a munkahelyteremtés részére. Sok tüntető azonban azzal vádolta a kormányt, hogy nem törődik gazdasági problémáikkal a világ egyik legszegényebb országában.

Egy kormányszóvivő azt mondta, hogy az üzemanyagárak emelésének felfüggesztése csupán addig tart, amíg nem sikerül megoldani a politikai válságot. A kongresszus ellenzéki képviselői azonban arra figyelmeztettek, hogy ha újra napirendre kerül az áremelés, az még több erőszakhoz és utcai tüntetésekhez fog vezetni.

Az IMF csütörtökön „fokozatosabb megközelítést” javasolt az ártámogatások megszüntetéséhez, ami a számítások szerint körülbelül 300 millió dolláros bevételt hozna. Már 2015-ben is voltak tüntetések az üzemanyagok miatt. Akkor a tüntetők az árak csökkentését követelték.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság