A héten harminc év börtönbüntetésre ítélték korrupcióért azt az üzletembert, aki egykoron egy reményteljes korszak szimbóluma volt Brazíliában. Elítélése előtt az iparmágnás Eike Batistát sokan egy generáció legmerészebb és sikeresebb vállalkozójának tartották.

Most azonban az új idők szimbóluma a gazdasági kilábalással küzdő országban, amely maga mögött szeretné hagyni a korrupciót. A világ semelyik másik országában nem volt ilyen forgandó a szerencse, mint Brazíliában az elmúlt évtizedben.

Mindössze néhány évvel ezelőttig Latin-Amerika legnagyobb gazdasága robbanásszerűen növekedett, és úgy tűnt, hogy kezdi beérni a jóval fejlettebb államokat. Aztán az egész összeomlott. Politikai válság, korrupció, recesszió, felelősségre vonási eljárás és megszorító intézkedések – mindez néhány hónap leforgása alatt következett be. „A boomtól a csődig” – gyakran hivatkoznak Brazíliára így a pénzügyi lapokban. Eike Batista személyes története nagyjából hasonló ívet ír le.

Batista nagyon magasról zuhant nagyon mélyre - Fotó: Getty Images

Ihletforrás

Hatalma csúcsán Eike Batista lenyűgöző üzletember volt, aki kemény munkával, személyes vonzerővel és az üzleti körökbeli jó összeköttetései révén egy vagyont halmozott fel a bányaiparban.

Németországban járt egyetemre, ahol házaló biztosítási ügynökként is dolgozott. Amikor azonban egy újságban a Brazília középső részén zajló aranylázról olvasott, otthagyta az iskolát, és hazaköltözött. Rio de Janeiró-i és São Pauló-i ékszerkészítőktől kölcsönzött pénzt, amiből vett egy aranybányát, és abból szerezte az első millió dollárját. Az 1980-as években növelte a vállalkozásait, és olyan globális bányászati szereplőkkel társult, mint a Rio Tinto.

Mással is a címlapokra került. Elvette feleségül Luma de Oliveirát, az ország egyik legnépszerűbb topmodelljét és karneválkirálynőjét, aki korábban még nemzetközi motorcsónak-versenyeket is nyert. Batista azonban a 2000-es években érte el népszerűsége csúcsát, ugyanabban az időszakban, amikor megindult a brazil gazdasági fellendülés.

Ekkorra létrehozta az „X” birodalmát – a konglomerátum minden cégében benne volt ez a terjeszkedés szimbólumának számító betű. 2012-ben Eike Batistát a Forbes magazin 35 milliárd dolláros vagyonnal a világ hetedik leggazdagabb emberének nyilvánította, és példaként állt fiatal vállalkozók generációja előtt.

Bukás

Batista harminc év alatt fel Brazília vállalati világának csúcsára. Bukása azonban jóval gyorsabb volt. 2013-ban vállalatai már pénzügyi gondokkal küzdöttek. Batista számos befektetőt udvarolt körbe, hogy bonyodalmas és drága infrastruktúra-fejlesztési, bányászati és olajprojektekbe szálljanak be.

Azonban az olajkutak, amelyeket megvásárolt, nem termeltek elég olajat. Az építőipari projektek csúsztak. A várt nyereség pedig veszteségekbe fordult. Eladta egyes cégeit, jachtját és Rio de Janeiró-i ingatlanjainak nagy részét, és azt ígérte, hogy megmenti a vállalatait.

Korrupció

A nyomozók szerint azonban birodalma a kemény munkánál és a bátorságnál sötétebb dologra épült.

2017-ben az Autómosó Hadművelet – az összes nagyobb brazil politikai pártnál korrupciós ügyeket feltáró átfogó nyomozás – azt derítette ki, hogy Eike Batista Rio de Janeiró-i tisztviselőkhöz fűződő kapcsolatai révén jutott állami megrendelésekhez.

Batista éppen New Yorkban volt, amikor egy bíró letartóztatási parancsot adott ki ellene. Voltak találgatások azzal kapcsolatban, hogy Batista elmenekül-e, ő azonban vett egy első osztályú jegyet Rio de Janeiróba, ahol feladta magát.

Brazil honfitársai még a New York-i repülőtéren is támogatásukról és csodálatukról biztosították, és szelfiket készítettek a kegyvesztett iparmágnással. Órákkal később egy átlagos bűnözőkkel teli börtöncellában volt, ahol csupán egy közös vécé és hideg víz állt rendelkezésre. Mivel nem fejezte be a főiskolát, nem volt jogosult különleges cellára.

Ő a második a Forbes szerinti tíz legnagyobb milliárdos között, akit letartóztattak. Csak Pablo Escobar kábítószer-kereskedő előzi meg. Csak néhány hónapot töltött börtönben, mert a fogva tartását a tárgyalásig házi őrizetre módosították.

A héten egy bíró harminc év börtönbüntetésre ítélte, amiért állítólag 16,5 millió dollárt fizetett Rio de Janeiro korábbi kormányzójának, Sergio Cabralnak, aki több összevont korrupciós ügyben összesen 123 év börtönt kapott.

„Bűncselekményei mély sebeket ejtettek a befektetőkkel és vállalkozókkal szembeni bizalmon, akik a közelmúltban Brazíliát jó befektetési terepnek tekintették” – áll Marcelo Bretas bíró által egy riói bíróságon ismertetett ítélet indoklásában.

Az út vége

Csupán néhány évvel korábban Batistát Dilma Rousseff akkori elnök „mércének, nemzeti büszkeségnek” nevezte a brazil kapitalisták körében. Eike Batista youtuberként is próbálta magát újradefiniálni, és nyersanyagokkal és infrastruktúrával kapcsolatos tanácsokat adott.

A mostani ítélet azonban valószínűleg az út végét jelenti Batistának, aki egykoron egy nemzet gazdagságról és jólétről szóló álmait testesítette meg.

Közben maga Brazília is lázasan keresi a növekedéshez vezető új utakat. Az ország robbanásszerűen fejlődött a nyersanyagok globális aranykorában, de elmulasztotta megreformálni a gazdaságát.

Az Autómosó Hadművelet arról árulkodik, hogy a rendszer egy részének zajlik a reformja: a hatóságok küzdenek a vállalati korrupció ellen. Egy olyan rendszert akarnak felépíteni, amely a bátor és innovatív vállalkozók boldogulását segíti elő.

Írta: Daniel Gallas

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság