A korábbi brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva kesztyűt dobott politikai ellenfeleinek, azt követelve, hogy álljanak elő azokkal a bizonyítékokkal, amelyek megakadályozhatnák az elnökjelöltségét.

A Munkáspárt (PT) vezetője, akit korrupció vádjával több mint tizenkét év börtönre ítéltek, azt mondta, hogy ellenfelei a saját anyjukat is képesek lennének eladni, ha ez állna az érdekükben.

Lula továbbra is pártja elnökjelöltjének tartja magát - Fotó: Archív

Lula levélben kérte pártját, hogy erősítse elnökjelöltségét, valamint felszólította vádlóit, hogy augusztus 15-ig álljanak elő a bizonyítékaikkal.

„Nem követtem el bűncselekményt. Ismétlem, semmilyen bűnt nem követtem el. Ezért egészen addig, amíg egyetlen bizonyítékkal sem állnak elő, ami megkérdőjelezné az ártatlanságomat, addig köztársasági elnökjelölt vagyok” – áll a levelében.

„Nem szívességet kérek, hanem tiszteletet követelek” – jelentette ki a veterán szakszervezeti vezető és szocialista aktivista.

„Egész életem során, és már hetvenkét éves vagyok, abban hittem, arról beszéltem, hogy az igazság előbb vagy utóbb mindig érvényre jut azon emberek számára, akiket felelőtlenül vagy hamisan vádoltak meg. Kezdek kételkedni azon hitemben, hogy továbbra is lehetséges az igazságszolgáltatás, ezért visszautasítom, hogy részt vegyek ebben a komédiában.”

Lula kiemelte, hogy semmilyen bizonyítékot nem mutattak be vele szemben, és az egész ügy az O Globo nevű lap hamis beszámolóján alapszik, amely pénzmosással és korrupcióval vádolta meg őt.

„Az O Globo újság megjelentetett egy hazugságot, amelyben egy guarujai ingatlan tulajdonjogát nekem tulajdonított. A szövetségi rendőrség megismételte ezt a hazugságot, és nyomozást indított” – írta Lula.

„Az ügyészség erre a hazugságra alapozva emelt vádat ellenem, amit soha nem tudtak bizonyítani, Moro bíró pedig elítélt. A Negyedik Regionális Szövetségi Bíróság ugyanarra a hazugságra alapuló iratra hivatkozva megerősítette ezt az ítéletet. Ezek alapján azt gondolom, hogy nincs okom hinni abban, hogy lesz igazság az ügyben. Vannak olyan emberek, akik a saját anyjukat is megvádolnák a maguk haszna érdekében” – állapította meg Lula.

Forrás: Morning Star

Fordította: Latin-Amerika Társaság