Egy chilei bíró bűnösnek talált nyolc nyugalmazott katonatisztet a népszerű népdalénekes, Víctor Jara 1973-as meggyilkolásának ügyében. Egy kilencedik gyanúsítottat a gyilkosságban való bűnrészességért marasztaltak el.

Az énekes, dalszerző, színházigazgató és egyetemi tanár Víctor Jarát egy nappal az Augusto Pinochet tábornok vezette katonai puccs után tartóztatták le, és egy santiagói stadionba hurcolták, ahol más foglyok szeme láttára kínozták meg. Golyók lyuggatta holttestét napokkal később találták meg.

Közel negyvenöt évvel meggyilkolása után szolgáltattak igazságot Víctor Jarának - Fotó: Reuters

A katonák eltörték az ujjait, és közölték vele, hogy soha nem tud többet gitáron játszani. A negyvenéves énekes protest songjaival és pacifista dalaival az 1960-as és az 1970-es években lett híres. A Chilei Kommunista Párt tagjaként határozottan támogatta a szocialista Salvador Allende elnököt, akit Pinochet tábornok 1973. szeptember 11-én döntött meg.

Pinochet tizenhét éves uralma alatt több mint háromezer embert gyilkoltak meg vagy tüntettek el, illetve huszonnyolcezer embert kínoztak meg.

Elhúzódó jogi csata

Víctor Jara egyike volt annak a körülbelül ötezer embernek, akiket rögtön a puccs után letartóztattak, és a főváros Chile Stadionjába hurcoltak. A stadion ma az ő nevét viseli.

Akik túlélték a tortúrát beszámoltak róla, hogy hogyan vallatták és kínozták az énekest a katonák, akik rátapostak a kezeire, és puskatussal zúzták szét az ujjait. Eltűnése után napokkal megtalált holttestében negyvennégy golyó volt. Egy másik kommunista, Littre Quiroga Carvajal holtteste volt mellette.

Jara munkássága és halálának körülményei számos művészből váltottak ki tiszteletet, Bruce Springteentől kezdve, a The Clash-en át, a U2-ig.

A mostani ítélethirdetésre majdnem negyvenöt évvel Jara 1973. szeptember 16-i halála után került sor. Az énekes családja, köztük brit születésű felesége, Joan és lánya, Amanda, régóta harcoltak azért, hogy igazságot szolgáltassanak neki, és végül holttestét 2009-ben hantolták ki, hogy teljes körű vizsgálatot folytassanak rajta.

Két évvel ezelőtt egy floridai bíróság már egy korábbi chilei katonatisztet, Pedro Pablo Barrientost felelősnek mondta ki Jara megkínzásáért és meggyilkolásáért. Abban az ügyben huszonnyolc millió dolláros kártérítést ítéltek meg az énekes családjának. Chile kérvényezte a Floridában élő Barrientos kiadatását, de az Egyesült Államok eddig ennek nem tett eleget.

Miguel Vázquez bíró most a nyolc vádlottat egyenként tizenöt év börtönbüntetésre ítélte Jara és Quiroga meggyilkolásáért, illetve plusz három-három évre az elrablásukért. A kilencedik vádlott öt évet kapott bűnrészességért.

Forrás: BBC/The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság