Egy ecuadori bíróság kedden elfogató parancsot adott Rafael Correa korábbi elnök ellen egyik ellenfele 2012-es elrablásában játszott állítólagos szerepe miatt. A feleségével jelenleg Belgiumban élő Correa tagadja a vádakat. Daniella Camacho bíró közölte, hogy kérvényezte az Interpoltól Correa kiadatását.

Fernando Balda egykori parlamenti képviselőt rövid ideig tartották fogva Kolumbiában, ahova azután menekült, hogy egy Correa elleni becsületsértési ügyben elmarasztalták. Balda azzal vádolja az andoki országot 2007 és 2017 között vezető korábbi elnököt, hogy ő tervelte ki az elrablását.

Correát bosszúhadjárattal vádolja egykori alelnökét, Lenín Morenót - Fotó: AFP/Getty

Kedden a bíró arról számolt be, hogy Correa nem tett eleget az idézésnek, és nem jelent meg a bíróságon Quitóban, hogy segítse a nyomozást. Az exelnök ehelyett Ecuador brüsszeli konzulátusán jelent meg, amivel a bíró szerint megsértette a rendelkezését.

A három cikluson keresztül az ország élén álló Correa kitart amellett, hogy semmi köze az elhibázott emberrabláshoz, amelynek a rendőrség néhány óra alatt véget is vetett. Nemrég ezt írta ki a Twitterre: „Nem fognak tudni semmit bizonyítani, mert nincsen semmi.”

Azzal vádolja a jelenlegi elnököt, egykori alelnökét, Lenín Morenót, hogy rágalmazó hadjáratot folytat ellene. A két egykoron szövetséges baloldali vezető Moreno 2017. májusi megválasztása után nyilvánosan szakított egymással.

Correa ügyvédje az újságíróknak azt mondta, hogy ez a legutóbbi döntés Moreno politikai nyomására született, és bejelentette, hogy fellebbezni fog ellene. „Ez a döntés önkényes, ez egy hazugság, egy koholmány” – jelentette ki Caupolican Ochoa. „Nem hiszem, hogy az igazságot keresnék, inkább bosszút akarnak állni.”

Már korábban letartóztatási parancsot adtak ki a rendőrségi hírszerző szolgálat három ügynöke, egy korábbi rendőrparancsnok és egy korábbi magas rangú hírszerző tiszt ellen, akik a múlt hónapban Spanyolországban őrizetbe is vettek.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság