María Felicia de Jesús Sacramento, ismertebb nevén „Chiquitunga” karmelita apáca személyében először avattak hivatalosan boldoggá nőt Paraguayban. Szombaton több ezer ember gyűlt össze a főváros, Asunción Pablo Rojas Stadionjában, hogy részt vegyenek a Ferenc pápa különleges megbízottja, Angelo Amato bíboros által celebrált misén.

Amato bíboros felolvasta Chiquitunga életrajzát, amelyben többek között ez állt: „Ő egy olyan személyiség volt, aki száz százalékig válaszolt keresztségének hívására, és hite szilárd volt.”

Chiquitungát egyesek Teréz anyához hasonlítják - Fotó: Reuters

„Akik ismerték hatalmas, meggyőződéses és kiterjedt hitéről adnak tanúbizonyságot, ami minden nap megnyilvánult az engedelmességében, csodás irgalmasságában, és abban, ahogyan megbocsátást kért saját és mások hibáiért.”

A résztvevők között ott volt a tizenöt éves Angel Ramón Dominguez is, akinek csodás „feltámadása” volt az egyik fő alapja az apáca boldoggá avatásának. Dominguez koraszülöttként jött a világra 2002 augusztusában, és a jelenlévő szülészorvos, Blanca Duarte közvetlenül Chiquitungához fordult segítségért.

„Kértem »Chiqui« beavatkozását: kegyelmet kértem a gyermek siketnéma szüleinek, hogy kezükben tarthassák a gyermeküket” – mondta Duarte. „Nem tudtam, hogyan mondjam el a szüleinek, hogy a gyerekük élettelenül jött a világra.”

Harminc perccel később a már halottá nyilvánított Angel „mély levegőt vett, és szíve ritmusosan verni kezdett, és én rájöttem, hogy a gyerek Chiquitunga közbenjárásának köszönhetően él”, mondta az orvos.

María Felicia Guggiari Echeverría 1925. január 2-án született, és tizenhat évesen csatlakozott a katolikus egyház Actio Catholica mozgalmához. Harmincévesen a Carmelitas Descalzas rendben lett apáca, ahol új nevet kapott, María Felicia de Jesús Sacramentado lett, azonban négy évvel később, 1959-ben hepatitiszben elhunyt.

Amato bíboros elmondta, hogy Chiquitunga – akit apró termete miatt neveztek így – „mindig kész volt együttműködni és segíteni a harmónia érdekében.” Az időseknek, szegényeknek és betegeknek nyújtott segítsége miatt „egyes emberek, akik ismerték őt, Kalkuttai Teréz Anyához hasonlítják.”

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság