Megbénította Argentínát az az általános sztrájk, amivel a szakszervezetek a Nemzetközi Valutalap (IMF) ötvenmilliárd dolláros kölcsöne ellen tiltakoztak. Az Általános Munkás Szövetség egyúttal az idén a harminc százalékot is megközelítő inflációt követő béremeléseket is követel.

Buenos Airesben leálltak a vonatok, buszok és a metró. A főváros számos pontján aktivisták zárták le az utakat. Tisztviselők szerint a tiltakozás csak Buenos Airesben mintegy tizenöt millió embert érintett. A repülőjáratokat az egész országban felfüggesztették.

Az argentinoknak rossz emlékei vannak az IMF-ről - Fotó: AFP

Az IMF a hónap elején egyezett bele, hogy ötvenmilliárd dolláros kölcsönt ad Mauricio Macri kormányának, miután a helyi valuta, a peso összeomlott. Macri azt mondta, hogy azért döntött a hitelfelvétel mellett, hogy elkerüljön egy gazdasági válságot.

„A sztrájk nem old meg semmit” – jelentette ki az elnök. „A gazdaságunk újra növekedésnek fog indulni, de ehhez tárgyalóasztalhoz kell ülnünk, és eldönteni, hogy kinek mit kell tennie ennek érdekében” – tette hozzá.

A szakszervezetek azt mondják, hogy ők készek tárgyalni. „Itt egy új lehetőség, és remélem, hogy a kormány megértette, hogy mit jelentett a mai sztrájk” – fogalmazott Carlos Acuña, az Általános Munkás Szövetség egyik vezetője.

Argentínának viszontagságos a kapcsolata az IMF-fel. Sokan a nemzetközi hitelintézetet okolják azért a súlyos gazdasági válságért, ami végül tizenhét évvel ezelőtt csődbe vitte az országot, mondja a BBC tudósítója, Katy Watson.

A szakszervezetek szerint az IMF által a hitel feltételéül szabott megszorító intézkedések az ország legszegényebb lakóit fogják érzékenyen érinteni.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság