Szerda éjjel, csupán néhány nappal a július 1-én esedékes választások előtt újabb mexikói polgármesterjelöltet gyilkoltak meg.

Omar Gómez Lucaterót, aki függetlenként indult volna a Michoacán állambeli Aguililla polgármesteri székéért, egy katonai laktanya közelében lévő helyi temető mellett ölték meg. Halálával százhúszra nőtt azoknak a politikusoknak a száma, akiket 2017 szeptembere, az aktuális választási kampány hivatalos kezdete óta gyilkoltak meg. Ezzel ez az ország történetének legvéresebb választása.

Ez minden idők legvéresebb választási kampánya Mexikóban - Fotó: raulfernandopl.tumblr.com

Michoacán kormányzója ígéretet tett rá, hogy alapos nyomozást indít a Lucatero haláláért felelős személyek felkutatására.

Helyi sajtóhírek szerint Gómezt akkor lőtték agyon, amikor a Tierra Caliente régióban lévő Las Palomas-i otthonából kilépett. A térség Mexikó, Guerrero és Michoacán államok határánál fekszik, és arról ismert, hogy nagymértékben jelen van ott a szervezett bűnözés minden formája, így a Jalisco Új Generáció és a Nueva Familia Michoacana kartellek is.

Egy a közösségi médiába feltöltött videón Gómez Lucatero unokatestvére elmondja, hogy egy fegyveres csoport érkezett a polgármesterjelölt házához, és erőszakkal elküldtek onnan mindenkit, mielőtt Lucaterót kivégezték. Az unokatestvér a könnyeivel küszködve az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) helyi jelöltjét, Osvaldo Maldonadót tette felelőssé a gyilkosságért.

Gómez független jelöltként indult a választásokon, miután kilépett a PRI-ből. Miután az előző polgármestert, José Cruz Valenciát letartóztatták, és ezért távozni kényszerült a hivatalából, Lucatero 2014-ben Aguililla polgármestere lett.

Ügye azoknak a támadásoknak a sorába illeszkedik, amelyeket olyan helyi politikusok ellen követtek el, akik politikai tisztségekért indultak volna a soron következő választásokon. Nemrégiben hasonló támadásban vesztette életét Alejandro Chávez Zavala is, aki Taretán polgármestere akart lenni, és Miguel Amezcua Manzo, aki Santiago Tangamandapío városi tanácsosi székére pályázott. Mindkét település Michoacán államban van.

Chávezt és feleségét, Mary Dimast, egy ismeretlen támadó lőtte le egy fekete színű Ford Lobóból, amikor azok egy kampányrendezvény után távoztak a városból. Alejandro öccse, Julio Chávez Zavala vette át bátyja helyét a választási versenyben.

Az Entellekt tanácsadó cég szerint százhúsz gyilkosságot és négyszáz támadást hajtottak végre politikusok ellen 2017 szeptembere óta. A gyilkosságok áldozatai között huszonkilenc előjelölt és tizenhat jelölt volt, és nyolcvan közülük ellenzéki pártokat képviselt. A többiek polgármesterek, korábbi polgármesterek, aktivisták, civil vezetők, tanácsosok, képviselők voltak.

Ugyanez a cég 351 nem választott tisztségviselők ellen elkövetett gyilkosságot jegyzett fel.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság