Egy argentin bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte azt a férfit, aki brutálisan meggyilkolta az ismert transznemű aktivistát, Diana Sacayánt. A nőt tizenhárom késszúrással ölték meg Buenos Aires-i lakásában 2015 októberében.

A huszonöt éves Gabriel David Marino az első Argentínában, akit a transznemű emberek elleni bűncselekményekre vonatkozó új törvény alapján ítéltek el. Emberi jogi csoportok azt mondják, hogy világszinten Latin-Amerikában történik a legtöbb transznemű emberek ellen elkövetett gyilkosság.

Sacayán ismert aktivista volt Argentínában - Fotó: EPA

Marino elmondta, hogy szexuális kapcsolata volt az áldozattal illegális kábítószerekért cserébe. Azt azonban tagadta, hogy meggyilkolta volna.

„Vezérlő fény”

Sacayán a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) jogok ismert aktivistája volt. Ő volt az első argentin állampolgár, aki új személyi igazolványt kapott, miután kérvényezte, hogy azon változtassák meg a nemét. Argentína akkori elnöke, Cristina Fernández de Kirchner személyesen adta át neki a dokumentumot.

Sacayánt negyven éves korában gyilkolták meg. A Legfelsőbb Bíróság épületében tartott tárgyalást több tucat barátja, rokona és aktivista társa követte. „A nővérem példakép volt, és ő tanított meg arra, hogy harcoljak a jogaimért. Ő a fény, amely vezérel engem” – nyilatkozta húga, Sasha Sacayán a Clarín újságnak.

A Transgender Europe aktivista szervezet szerint Közép- és Dél-Amerikában történt a transznemű személyek ellen világszerte 2008 januárja és 2015 decembere között elkövetett 2.016 gyilkosság 74 százaléka.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság