Uruguaynak nem sikerül kielégítenie a legális marihuána iránti igényt. „A kereslet nagyobb, mint a termelési kapacitásunk” – mondta Diego Olivera, az uruguayi Országos Kábítószertanács vezetője. „Kezelnünk kell ezt a problémát.”

Laura Andrade érezte a hatását, de nem a vízipipának, hanem annak, ahogyan átkozódva rontott ki egy gyógyszertárból. Mivel kifogytak a készletekből, nem tudott marihuánát vásárolni.

Az uruguayi rendszeren még van mit javítani - Fotó: Reuters

„Dolgozom. Nem tudok idejönni minden nap” – panaszkodott a borszakértő a CTV hírműsorában. Noha vannak gyógyszertárak azon a környéken is, ahol lakik, Andradénak buszra kellett szállnia, hogy máshol próbáljon szerencsét. „Ma egy illegális dílertől kell vennem, de nincs más választásom. Ez a rendszer katasztrófa. Használhatatlan!”

Ez nem mondható el az Egyesült Államok egyes államairól, ahol a marihuána árusítása szintén legális. Oregonban és Kaliforniában akkora túlkínálat van, hogy a kiskereskedők kénytelenek csökkenteni az áraikat.

A legális fűnek már a felkutatása is komoly küldetés Uruguayban. A dél-amerikai ország körülbelül ezerkétszáz gyógyszertárából csupán tizennégy regisztrált, hogy marihuánát árulhasson. Sokan azért nem csatlakoztak a rendszerhez, mert attól félnek, hogy kirabolják őket vagy a haszonkulcsot keveslik.

Uruguay 2017-ben a világon először legalizálta a marihuána előállítását, terjesztését és értékesítését. A törvények az engedéllyel rendelkező magánszemélyeknek lehetővé teszik a termesztését.

Olivera szerint azonban „nem volt meg a tapasztalat a nagyipari termesztéshez, és időbe telt, mire kidolgozták a technológiát, a munkaerő-igényt és a szárítási eljárást.”

A mezőgazdasági mérnök Eduardo Blasina, aki kisebbségi tulajdonos egy olyan cégben, amely a gyógyszertárakat látja el marihuánával, azt mondta, hogy a marihuána egy „összetett növény”. Arról beszélt, hogy a beszállító vállalatok befektetői „nem a kannabiszkultúrából kerülnek ki. Ha azt mondod neki, hogy kellene ötven ventillátort, amikre esetenként nagy szükség lehet, akkor úgy néznek rád, mint egy földönkívülire.”

Az uruguayi főváros, Montevideo gyógyszertárai a tavalyi legalizálás másnapján már kifogytak a marihuánából.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság