Az Egyesült Államok kiadta a hazájának Ricardo Martinelli egykori panamai elnököt, akinek otthon korrupcióval és illegális lehallgatásokkal kapcsolatos vádakra kell felelnie. A hatvanhat éves Martinellit egy évvel ezelőtt tartóztatták le a floridai Miamiban.

Azzal vádolják, hogy közpénzeket használt fel több mint százötven ember, köztük politikusok és újságírók telefonhívásainak lehallgatására. A közép-amerikai országot 2009 és 2014 között irányító Martinelli szerint politikai bosszú áldozata.

Martinellinek több vádpontra is felelnie kell Panamában - Fotó: AFP

A panamai Legfelsőbb Bíróság 2015-ben rendelte el a letartóztatását azzal a váddal, hogy közpénzekből finanszírozta több mint százötven személy utáni illegális kémkedést. Napokkal azelőtt, hogy a korrupciós nyomozás is indult volna ellene az Egyesült Államokba menekült.

Állítólag az ellenzéki Forradalmi Demokrata Párt magas rangú tisztségviselőit, illetve José Luis Varelát, a jelenlegi elnök, Juan Carlos Varela testvérét is lehallgatták. Ők azt állítják, hogy a telefonjaikat bepoloskázták, és a Martinelli-kormány személyes jellegű információkat tartalmazó aktákat vezetett róluk.

Martinellit végül 2017 júniusában letartóztatták, miután Panama kiadatási kérelmet nyújtott be ellene, és az Egyesült Államok szövetségi őrizete alá került a floridai Coral Gablesben lévő otthona közelében. Martinelli politikai menedékjogot kért, mondván, hogy az ellene felhozott vádak egy politikai bosszú részei, és ügyvédei számos fellebbezést nyújtottak be a kiadatása ellen.

John Sullivan amerikai külügyminiszter-helyettes végül pénteken hagyta jóvá a panamai kormány kiadatási kérelmét.

Martinellit ugyanabba a börtönbe szállítják, ahol a korábbi panamai katonai diktátor, Manuel Noriega tábornok töltötte élete utolsó éveit. Ő tavaly májusban halt meg nyolcvanhárom éves korában, miután az Egyesült Államokban és Panamában is börtönben ült kábítószer-kereskedelemért, pénzmosásért és zsarolásért.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság