A korábbi brazil elnök, Dilma Rousseff elleni puccs kitervelője huszonnégy éves börtönbüntetést kapott korrupcióért mivel pénzt sikkasztott a Szövetségi Takarékbanktól.

Eduardo Cunha korábban már kapott tizenöt évet adócsalásért és pénzmosásért az Autómosó korrupciós botránnyal kapcsolatban.

Cunhát már több ügyben találták bűnösnek - Fotó: Marcelo Camargo/Agência Brasil

Vele együtt ítélték el Henrique Eduardo Alves korábbi képviselőt a Szepszis-művelet keretében, amiért Vallisney de Souza Oliveira bíró arra ítélte Cunhát, hogy fizessen vissza közel kétmillió dollárnyi összeget az államnak.

Cunha részt vett az Autómosó-műveletben és az ügyészek száznyolcvannégy éves börtönbüntetést kérnek rá, amiért negyven millió dollárnyi kenőpénzt tett el maga és szövetségesei számára az állami olajipari vállalat, a Petrobras megcsapolásával. A pénzt egy evangélikus megaegyházon keresztül mosta tisztára.

Ebben az időszakban volt a Rousseff elleni felelősségre vonási eljárás során a vád fő képviselője Cunha, amely eljárás megnyitotta az utat Michel Temer jobboldali puccsista kormánya előtt.

Luiz Inácio Lula de Silva, Brazília volt elnöke és legnépszerűbb politikusa továbbra is kényelmes előnnyel vezeti a felméréseket az októberi elnökválasztás előtt, annak ellenére, hogy egy döbbenetes megvesztegetési vád miatt börtönbe zárták.

Forrás: Morning Star

Fordította: Latin-Amerika Társaság