Az elnöki mandátum korlátozása és az azonos neműek házasságának legalizálása is szerepel a kubai nemzetgyűlés reformjavaslatai között. Alkotmányosan is hivatalossá kívánják tenni az ország gazdasági és társadalmi nyitását, miközben fenntartják annak „visszavonhatatlanul szocialista jellegét”.

Miguel Díaz-Canel elnök bejelentette, hogy Raúl Castro korábbi államfő fogja vezetni a várható reformok lebonyolítását. Díaz-Canel áprilisban váltotta Castrót az ország élén.

A parlament elé nincs kitűzve határidő a reformok elfogadására - Fotó: AFP

A Castro-fivérek, először Fidel, aztán Raúl, vezették az országot 1959 és 2018 között.

Díaz-Canel bevallottan szocialista. Beiktatási beszédében kijelentette, hogy „nincs helye Kubában azoknak, akik a kapitalizmus visszaállítását szorgalmazzák”.

A legutóbbi alkotmányos reform 2002-ben volt, amikor is Kuba politikai rendszerének szocialista jellegét „visszavonhatatlannak” nyilvánították.

A legtöbb átlagos kubai nagyon várja, hogy mit határoz a parlament az ország gazdasági és társadalmi jövőjével kapcsolatban.

A BBC kubai tudósítója, Will Grant arról számolt be, hogy a kisvállalkozások tulajdonosai azt remélik, hogy Kuba egy még vegyesebb gazdaság felé mozdul el, az LMBT-aktivisták pedig abban bíznak, hogy elfogadják a házasság szigorúan egy férfire és egy nőre szorítkozó felfogásának megváltoztatását.

Nincs határidő megszabva az alkotmányreformok végigvitelére, és bármilyen reformokat vezetnek be, azok valószínűleg csak fokozatosan lépnek majd érvénybe, mondta Grant.

2017-ben Donald Trump amerikai elnök visszaállított bizonyos utazási és kereskedelmi korlátozásokat, amelyeket korábban az Obama-kormányzat enyhített, de nem szakította meg a kulcsfontosságú diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság