Chilében megszavazták azt a törvényt, amelynek értelmében az ország összes boltjából kitiltják a nejlonzacskókat. Ettől az amerikai kontinensen egyedülálló lépéstől azt várják, hogy csökkenteni tudják a szükségtelen hulladék mennyiségét.

A törvényt, ami eredetileg csak Patagóniára vonatkozott volna, szerdán szavazta meg a szenátus és az elnök, hogy így próbálják kezelni a műanyag zacskók okozta problémákat.

A műanyag hulladék óriási károkat okoz a tengeri élővilágnak - Fotó: Troy Mayne

Marcela Cubillos környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy változnia kell majd az emberek kultúrájának abban, hogy hogyan intézik a bevásárlásokat, és hogyan helyettesítik a nejlonzacskókat otthon.

A Környezetvédelmi Minisztérium létrehozott egy honlapot, a chaobolsasplasticas.cl-t, hogy azon keresztül világosítsák fel az embereket az új törvényről. A weboldalon az áll, hogy a jogszabály hat hónapon belül lép életbe az áruházakban, a kis- és közepes vállalkozásoknak pedig két évük lesz teljesíteni a törvényi előírásokat. A biológiai úton lebomló zacskók még nem könnyen elérhetők Chilében.

„A honlapon szerepelnek válaszok az állampolgárok által feltett kérdésekre a törvény alkalmazását illetően, ha elfogadják azt, és van rajta egy térkép azzal az ötvennyolc közösséggel, amelyekben már él ilyen a műanyag zacskókra vonatkozó szabályozás” – áll a Környezetvédelmi Minisztérium közleményében.

A weboldalon szerepelnek azok a kongresszusi képviselők is, akik az elmúlt tíz évben ennek a kezdeményezésnek a kidolgozásán munkálkodtak. Tavaly a kongresszus szintén példa nélküli lépéssel már betiltotta a műanyag zacskók használatát legkevesebb egytucat part menti közösségben.

A Műanyagipari Szövetség (Asipla) szerint Chilében 3.400 millió zacskót használnak fel egy évben. Ez lakosonként kétszáz zacskó.

Az egyesület becslése szerint az 1970-es évek végén elterjedő nejlonzacskók másodpercek alatt előállíthatók, tizenöt-harminc percig használják őket, és közel négyszáz évbe telik, amíg lebomlanak.

A Sea Turtle Conservancy becslése szerint évente körülbelül százmillió tengeri emlős pusztul el műanyagszennyezés következtében.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság