Több száz teherautósofőr és támogatóik gyűltek össze egy benzinkútnál a São Paulo mellett húzódó országútnál, hogy támogatásukról biztosítsák azt az országos megmozdulást, ami térdre kényszerítette Dél-Amerika legnagyobb gazdaságát.

Azonban a jelszavak és a brazil zászlók között feltűntek olyan feliratok is, amelyek nem szokványosak a sztrájkok esetében: a közeli felüljáróról lelógó transzparensek „katonai beavatkozásra” szólítanak fel, ami azt jelzi, hogy a sztrájk kitermelte a saját politikai dimenzióját.

A katonai beavatkozást szorgalmazók közül sokan nagyon fiatalok voltak még a diktatúra idején - Fotó: Sebastiao Moreira/EPA

Ahogy a fuvarozók országos sztrájkja elérte a tizedik napot, a benzinkutakba végre elkezdett újra érkezni az üzemanyag, és a teherautók lassanként újra felvették a munkát – egyesek vonakodva.

Azonban több száz demonstráció még mindig tart az országutaknál szerte Brazíliában – és sok még mindig kitartó tiltakozó annak a jobboldali diktatúrának a visszatérését szorgalmazza, amely 1985-öt megelőzően két sötét évtizedig vezette az országot.

„Szükségünk van a hadsereg segítségére, hogy megoldja a problémáinkat Brazíliavárosban, hogy elzavarja onnan a banditákat, és rendet tegyen” – mondta az egyik teherautósofőr, a negyvennégy éves Gabriel Berestov.

Ami az emelkedő üzemanyagárak miatti országos fuvarozósztrájknak indult egy nagyobb tiltakozásba csapott át olyan kérdésekkel kapcsolatban, mint a brazil egészségügy, oktatás, utak, a növekvő erőszak és a politikai korrupció.

A sztrájk egyaránt kellemetlen helyzetbe hozta a baloldalt és a jobboldalt Brazília élesen megosztott politikai légkörében. Michel Temer elnök konzervatív kormánya ügyetlenül próbálta kezelni a helyzetet, miközben a megmozdulás fojtogatta a brazil gazdaságot, amely miatt le kellett állni a mezőgazdasági betakarításokkal, a gyáraknak pedig szüneteltetniük vagy csökkenteniük kellett a termelést, miközben hétfőn az üzemanyag értékesítéséért és árának megszabásáért felelős Petrobras állami olajvállalat részvényei tizenöt százalékot estek.

Sok brazil azonban az aggasztja, hogy egyes tüntetők arra szólítottak fel, hogy Temert a hadsereg távolítsa el a hatalomból.

José Lopes, a Brazil Fuvarozók Egyesületének elnöke hétfőn arra figyelmeztetett, hogy a sztrájkmozgalmat eltéríthetik. „Nagyon erős a beleavatkozók csoportja” – mondta az újságíróknak. „Vannak emberek, akik meg akarják dönteni a kormányt.”

A téma nagy visszhangot váltott ki szerte Brazíliában. Kedden Temer külföldi újságíróknak azt nyilatkozta, hogy „nulla kockázatot” lát egy katonai beavatkozásra. Az intézményi biztonságért felelős minisztere, Sergio Etchegoven tábornok elmondta, hogy a fegyveres erőknek nem áll szándékukban beavatkozni, és hogy ez az ötlet „múlt századi téma”.

A téma mélyen megosztó Brazíliában, amely katonai diktatúra alatt élt huszonegy éven keresztül, aminek során a rezsim ellenfeleinek százait végezték ki, és ezreket kínoztak meg.

A hónap elején került nyilvánosságra egy CIA-feljegyzés, amiből kiderült, hogy Ernesto Geisel személyesen hagyta jóvá a rezsim ellenségeinek azonnali kivégzéseit.

Azonban a sorozatos vesztegetési botrányok miatt növekszik a diktatúrát visszasírók tábora.

Jair Bolsonaro elnökjelölt, aki a felmérések szerint a második helyen áll az elnökválasztási versenyben, azt ígéri, hogy győzelme esetén tábornokokkal rakja teli a kabinetjét.

Azonban néhány fegyveres beavatkozást szorgalmazó fuvaros elismerte, hogy nem sok fogalma van arról, hogy ez pontosan mit jelent.

„Fiatalok voltunk a legutóbbi katonai kormányzat idején” – mondta a negyvenéves Israel Bandeira, egy másik São Pauló-i sofőr. „De mindenki azt mondja, hogy jobb volt, attól függően, hogy hogy éltél. Ha becsületes családapa voltál, akkor nem volt semmi gond.”

Még a sztrájk egyik vezéralakja is azt mondta, hogy nem fogja elítélni a beavatkozásra való felhívásokat.

„Nem fogok állást foglalni, nem tudom, hogy ez jó vagy rossz lenne az országnak. A legtöbb ember a korrupció miatt szeretne katonai beavatkozást” – mondta Goiás állambeli harminckilenc éves sofőr, Wallace Landim, akit népszerű videói miatt a fuvarosok szóvivőjükké tettek, és aki kedden a kongresszusban is felszólalt. Azt mondta, hogy a sztrájkolók most már a gázolaj árának további csökkentését és olcsóbb benzint követelnek.

A fuvarosok kisebbségben voltak aközött a pár tucat tüntető között, akik brazil zászlókat lengettek és borsólevest főztek egy olajfinomítónál Rio de Janeiro külvárosában. Közöttük volt egy munkanélküli motoros futár, egy építőipari munkás és a negyvenöt éves Graziele Pacheco, aki a kereskedelemben dolgozik. „Ez nem egy komoly ország” – mondta. Ők mindannyian katonai beavatkozást szeretnének.

Az ötvenéves teherautó-sofőr, Valdemar Nunes kedden kénytelen volt újra munkába állni, miután megfenyegették, hogy kirúgják. „Ha ezt az országot a hadsereg irányítaná, akkor nem lenne ez a zűrzavar” – mondta.

Marcus Melo, a Pernambucói Szövetségi Egyetem politikatudomány-professzora, elmondta, hogy a brazilok körülbelül 15-20 százaléka támogatna egy katonai beavatkozást, de az legtöbb ember inkább megvárná az októberi kongresszusi és elnökválasztásokat.

„Azok, akik még mindig mozgósítanak aktivisták és kívülállók” – fogalmazott. „Egy vergődő társadalomban élünk.”

Írta: Sam Cowie és Dom Phillips

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság