Horacio Cartes paraguayi elnök benyújtotta a lemondását, hogy aktív szenátor lehessen, noha ezt a paraguayi alkotmány tiltja. A paraguayi kongresszus elnöke, Fernando Lugo kedden úgy nyilatkozott, hogy a Guasú Front öt szenátora nem vesz részt a mai plenáris ülésen, ahol az elnök lemondását tárgyalják.

A Guasú Front más ellenzéki pártokkal együtt alkotmányellenesnek tartja Cartes felesketését szenátorrá, mivel az alkotmány kiköti, hogy egy korábbi elnök csak szavazati jog nélküli szenátor lehet.

Horacio Cartes megint megpróbálja kijátszani a paraguayi alkotmányt - Fotó: Reuters/J. Adorno

Lugo pártja és a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Liberális Párt is megpróbálja majd bojkottálni a szerdai ülést, hogy ne legyen meg a határozatképességhez szükséges legkisebb létszám, és ezáltal ne kerülhessen sor az indítvány megtárgyalására, és Cartes ne köszönhessen le a hivataláról.

Cartesnek egyszerű többségre van szüksége mindkét házban (41 szavazatra a képviselőházban és 23-ra a szenátusban), hogy a lemondása elfogadásra kerüljön.

A Guasú Front kiadott egy sajtóközleményt, amelyben azt írják, hogy az alkotmány tiltja Cartesnek, hogy aktív szenátor legyen, ahogyan ezt szándékozik tenni.

Efraín Alegre, a Liberális Párt elnöke szintén arra szólította fel pártja képviselőit, hogy tartózkodjanak a szerdai rendkívüli kongresszusi ülésen való részvételtől.

Alegre, aki indult az áprilisi elnökválasztásokon, arra kérte a kormányzó Colorado Párt, a megválasztott elnök, Marío Abdo Benítez által vezette Colorado Añetete nevű különutas frakcióját, hogy cselekedjen ugyanígy.

Ha a kongresszus két háza elfogadja az elnök lemondását, akkor a Legfelsőbb Bíróság néhány héttel ezelőtt alelnökké kinevezett egykori bírája, Alicia Pucheta lesz az első női elnök az ország történetében arra a rövid időre, amíg a közelmúltban megválasztott Marío Abdo Benítez elnök augusztus 15-én leteszi a hivatali esküt.

Pucheta a Colorado Párt szélsőjobboldali frakciójához tartozik, ellenez olyan progresszív intézkedéseket, mint például az abortuszhoz való jog biztosítása, és az ellenzék szerint az esetleges ideiglenes elnöksége semmi jót nem jelent a feminista mozgalom számára.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság