Annak dacára, hogy oly sok bírálat érte a közvélemény-kutatások megbízhatóságát, a kolumbiai választások első fordulója pontosan azt a végeredményt hozta, amit a felmérések előre jeleztek. A jobboldali Iván Duque szerezte a legtöbb szavazatot, riválisa, a baloldali Gustavo Petro pedig elegendő voksot kapott ahhoz, hogy ő legyen a kihívója a június 17-i második fordulóban.

A szavazatok 99 százalékos feldolgozottságánál Iván Duque 39,13 százalékot szerzett, Petróra pedig a választók 25,9 százaléka szavazott. Petro mögött csupán háromszázezer szavazattal maradt el a korábbi matematikus, Sergio Fajardo, aki a szavazatok 23,74 százalékát kapta. Germán Vargas Lleras és Humberto De la Calle is hasonló eredményekkel zárt, mint amilyet jósoltak nekik, hét és két százalékot kaptak.

Petro (baloldalt) és Duque (jobboldalt) markánsan eltérő politikát képviselnek

Az ország középső sávjában, a Cesar és Magdalena megyéitől Amazonas megyéig húzódó területen legnagyobbat nyerő Iván Duque az eredmények kihirdetése után mondott beszédében úgy fogalmazott, hogy a most kezdődő kampányban tiszta vitát szeretne, amely kerüli az osztályharcos retorikát. „A jövő mindenkié” – jelentette ki támogatói előtt.

Hatalmas ünneplő nagygyűlésén Gustavo Petro ezt mondta: „Kolumbia sokszínű, és ez a sokszínűség a legnagyobb gazdagságunk.” Petro győzni tudott olyan kritikus jelentőséggel bíró tengerparti megyékben, mint Sucre, Cauca, Atlántico és szűkebb hazája, Córdoba.

Fajardo csak Bogotában nyert, de ez nem volt elég ahhoz, hogy beérje Petrót és Duquét. Azt mondta, hogy koalíciója továbbra is elviszi a mozgalmat „az ország minden részére”. „Mert Kolumbiában meg tudjuk csinálni” – tette hozzá.

A választások előtt sokan aggódtak esetleges szavazatvásárlások, a választók megfélemlítése és választási csalás miatt, de a végeredményt úgy tűnik nem befolyásolták ilyen incidensek. A Fiscalia a választásokat „évtizedek óta a legbékésebbnek” nevezte, és azt jelentette, hogy az ország semelyik régiójában nem történtek terrortámadások.

A részvétel is sokkal magasabb volt, mint amennyien – 13 millióan – a 2014. évi első fordulóban szavaztak. 2018-ban a várakozásokat meghaladóan közel húszmillió választó adta le a szavazatát. 340 ezren szavaztak érvénytelenül, és 240 ezer embert zártak ki a szavazásból, mert nem voltak szabályosan nyilvántartásba véve. Idén a szavazásra jogosultak 53 százaléka szavazott, tizenhét millióan pedig távolmaradtak az urnáktól. 2018 talán egy figyelmeztetés lesz, hogy a törékeny béke, az országszerte történt környezetvédelmi tragédiák sora, a elszabadult korrupció és a venezuelai humanitárius válság mekkora veszélyt hordoznak az országra nézve.

A második fordulóban az embereknek két olyan jelölt közül kell majd választaniuk, akik nagyon különböző utakat javasolnak. Iván Duque, Álvaro Uribe korábbi elnök politikai felfedezettje és pártfogoltja, Gustavo Petro, aki korábban Bogotá főpolgármestere volt, pedig a baloldali politikát folytat. Kolumbiának most éles döntést kell hozni, amikor kettejük közül választ majd.

Írta: Arjun Harlndranath

Forrás: The Bogotá Post

Fordította: Latin-Amerika Társaság