A május 17-i Homofóbia és Transzfóbia Elleni Nemzetközi Nap köré idén is számos programot szerveznek május 4-e és 18-a között Kubában. A rendezvénysorozat jelmondata idén az, hogy „Me incluyo” (Én magam is), és a programok középpontjában ebben az évben egy tanárok és diákok részvételével zajló iskolai felvilágosító kampány áll az LMBTI-közösséggel szembeni diszkrimináció ellen.

Május 11-én ennek keretében kulturális gálaestet tartottak a havannai Karl Marx Színházban, ahol számos kubai és külföldi művész együtt ünnepelte a sokszínűséget, valamint népszerűsítette a különféle szexuális és nemi identitások tiszteletben tartását.

A gálaesten számos nemzetközi hírű művész lépett fel - Fotó: Prensa Latina

Antonia San Juan spanyol színésznő, aki többek között Pedro Almodóvar Mindent anyámról című filmjében transznemű karaktert alakított egy monológot adott elő, amit a közönség nagy éljenzéssel honorált.

Fellépett még mások mellett Laritza Bacallao és Hayla María Mompié népszerű kubai énekesnő, Zeleidy Crespo táncos, Beatriz Luengo spanyol énekesnő, Cucurucho Valdés kubai zongoraművész is. Ez utóbbi eljátszotta a kubai nemzeti himnuszt, a „La Bayamesát” is. Egy gyerekkórus a közönséggel együtt előadta a híres kubai énekes, Silvio Rodríguez klasszikus gyermekdalát, a „La Erát”, amit jelnyelven is tolmácsoltak.

Az eseményen a Kubai Szexuális Nevelési Központ (CENESEX) igazgatója, Mariela Castro Espín díjat adott át Mike Jackson brit LMBT-aktivistának, akiről a Büszkeség és bányászélet (Pride) című többszörösen díjazott film egyik karakterét mintázták. A film a Leszbikusok és Melegek a Bányászokért (LGSM) elnevezésű aktivista csoport igaz történetét dolgozza fel, akik pénzt gyűjtöttek az 1984-es brit bányászsztrájkban érintett családok megsegítésére.

Kitüntetést kapott Carla Antonelli ismert LMBT-aktivista is, aki első transzneműként vett részt egy törvényhozási testületben Spanyolországban, amikor a Spanyol Szocialista Munkáspárt színeiben a madridi önkormányzati képviselő volt.

Mariela Castro poszthumusz díjban részesítette még Isabel Moya kubai újságírót is, aki haláláig az Editorial de la Mujer kiadót vezette.

A gálaesten részt vett Roberto Morales közegészségügyi miniszter, az államtanács titkára, Homero Acosta, Ene Elsa Velázquez oktatási, és José Ramón Saborido felsőoktatási miniszter, valamint más kormánytisztviselők is.

Az estet az Orishas együttes színpadra lépése zárta.

A Granma cikke alapján írta: Latin-Amerika Társaság