Mexikó egyik legnagyobb sajtóterméke elbocsátotta a 2005-ben Országos Újságíró Díjat nyerő és a térség jobboldali konzervatív újságírása egyik legismertebb hangjának számító Ricardo Alemánt, miután az úgy tűnt, hogy az elnökválasztási versenyt jelenleg vezető balközép elnökjelölt, Andrés Manuel López Obrador (AMLO) meggyilkolására szólított fel.

Alemán ezzel a felirattal osztott meg egy képet a Twitteren: „John Lennont megölte egy rajongója. Versacét megölte egy rajongója. Selenát megölte egy rajongója. Most rajtatok a sor, chairók”, és hozzátette „hozzátok szólnak”.

Nagy felháborodást keltettek Ricardo Alemán szavai Mexikóban - Fotó: Twitter

Az újságíró a „chairo” kifejezéssel a július 1-én esedékes elnökválasztásokat nagy valószínűséggel megnyerő AMLO támogatóira vagy „rajongóira” utalt.

A chairo egy lenéző kifejezés, amit Mexikóban az iskolázatlan baloldali vagy progresszív emberekre használnak, magyarázat nélkül. Valószínűleg a szlengben maszturbációt jelentő „chaira” szóból ered, arra utalva, hogy a baloldali emberek szellemi önkielégítést végeznek igazi politikai aktivizmus nélkül.

A mexikói-spanyol szótárába évtizedek óta fogalmakat és kifejezéseket gyűjtő Colegio de Mexico a chairót úgy határozza meg, mint olyan embert „aki a jobboldali ideológiákkal szemben véd társadalmi és politikai ügyeket, de híján van az igazi elkötelezettségnek az iránt, amit védelmez; olyasvalaki, akinek hozzáállása önelégült.”

Alemán Twitter-üzenete felháborodást váltott ki a közösségi médiában, és a felhasználók a #NoAlPeriodismoSicario (#NemABérgyilkosÚjságírásra) hashtaget országos témává tették, és elítélték a gyűlöletbeszédet. Alemán gyorsan törölte is a Twitter-bejegyzést, de már túl késő volt. Újságírók, aktivisták, sőt, még jobboldali politikusok is, például a független jelölt Margarita Zavala, elítélték a szavait.

„Tegnap Ricardo Alemán olyan üzenetet tett közzé, amely erőszakot szít. Nyílt megbánás hiányában a mai nappal kénytelenek vagyunk véget vetni az újságíróval való munkakapcsolatunknak” – állt a Mexikó legnagyobb médiacsoportjának számító Televisa sajtóközleményében.

Ezzel a közleménnyel a Televisa bejelentette Alemán műsora, a Foro TV csatornán sugárzott La Mudanza megszűnését is.

„A Televisa úgy döntött, hogy nem dolgozik tovább Ricardo Alemánnal! Nem értek ezzel egyet, de tiszteletben tartom. Minden vállalatnak joga van olyan embereket alkalmazni, akik megfelelnek az érdekeinek! A lincselés és a cenzúra győzött! A Morena-demokraták!” – válaszolta Alemán a Twitteren.

A Morena pártot AMLO alapította azután, hogy kilépett a balközép Demokratikus Forradalom Pártjából. Alemán régi bírálója AMLO-nak és támogatóinak, akiket rendszeresen szűklátókörűnek és autoriternek nevez, ugyanakkor gyakran bírálja a társadalmi mozgalmakat és minden mást is, aminek akár csak távolról is köze van a baloldalhoz.

Néhány héttel ezelőtt Alemán „hülyének” nevezte azt a három mexikói filmszakos hallgatót, akiket egy drogkartell rabolt el és gyilkolt meg Jalisco államban, és őket okolta a saját halálukért. Heves bírálója a negyvenhárom diák szüleinek is, akik 2014-ben tűntek el, miután a biztonsági erők letartóztatták őket, mondván, hogy politikai érdekek motiválják őket.

A jelenlegi kormánnyal szövetséges Televisa úgy fogalmazott, hogy a sajtószabadság egyúttal nagy felelősséget is jelent, aminek Alemán láthatóan nincsen tudatában.

Egy a Twitter-oldalára posztolt videón Alemán arról beszélt, hogy a kiírását félremagyarázták, és azt állította, hogy ő csak figyelmeztetni akart egy lehetséges támadásra López Obrador ellen, nem pedig ő maga szólított fel ilyenre.

A Canal 11 is menesztette, ahol korábban a „Politikai vészcsengő” című műsora futott. Döntését a csatorna ugyanazzal indokolta, mint a Televisa.

López Obrador, aki már hozzászokott a jobboldali média rágalmaihoz és vádaskodásaihoz, azonban nem tulajdonít túl nagy jelentőséget a dolognak.

„Vannak szintek a maffiában: vannak, akik a csúcson vannak, vannak, akik alul, a középen lévők és az achichinclek [lakáj, talpnyaló] (…) ez nem fontos, nem fog semmi sem történni. Aki az igazságért harcol, annak nincs mitől félnie” – mondta a jelölt.

Egy Change.org-on lévő petíció aláírói azt szeretnék elérni, hogy minden olyan sajtótermék, amely Alemánt alkalmazza, váljon meg tőle. Az aláírók száma csak négyszázzal maradt el a célként kitűzött ötvenezertől.

Csak az egyaránt jobboldalinak számító Milenio és Imagen Radio nem rúgta még ki.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság