Paraguay május végéig Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét, erősítette meg az izraeli külügyminisztérium. Ezzel ő lesz a harmadik ország a világon, az Egyesült Államok és Guatemala után, aki így tesz.

A paraguayi külügyminisztérium és Horacio Cartes elnök hivatala sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem kívánta az értesülést. Cartes találkozott a külügyminiszterével, ennyit mondott a sajtószóvivő.

Úgy tűnik, hogy Horacio Cartes személyes ügye az Izraellel való szoros kapcsolat kiépítése - Fotó: Daniel Duarte/AFP

Cartes egy héttel azután készül Izraelbe utazni, hogy az Egyesült Államok nagykövetsége május 14-én Jeruzsálembe költözik.

Donald Trump tavaly decemberben ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Ez a döntés dühöt váltott ki a palesztinokból, egy ENSZ-beli véleménynyilvánító szavazáson 128 ország elítélte, Izrael viszont üdvözölte.

Jimmy Morales guatemalai elnök márciusban bejelentette, hogy országa is átköltözteti a nagykövetségét Tel Avivból Jeruzsálembe.

A paraguayi döntést egyből bírálták a palesztin tisztviselők. Vaszel Abu Juszef, a Palesztin Felszabadítási Szervezet egyik magas rangú tisztségviselője az AP-nek így nyilatkozott: „Ez a döntés ellentétes a nemzetközi joggal, és támogatja az izraeli megszállást.”

A költözés, amelyre nagy eséllyel Cartes elnökségének utolsó hetében kerül majd sor, Paraguayban is vitákat váltott ki.

„Ez minden szempontból hiba” – mondta Carlos Mateo Balmelli, az ellenzéki Liberális Párt egyik tekintélyes tagja. „Ez provokálni fogja az arab világot, és konfliktusba sodor bennünket akkor, amikor mindannyiunknak hidak építésén kellene dolgoznunk.”

Paraguay mindig is Izrael szoros szövetségese volt, tette hozzá. „De nekünk, paraguayiaknak, nem Donald Trump politikáját kellene visszhangoznunk” – mondta Balmelli.

Christopher Sabatini, Latin-Amerika nemzetközi kapcsolatainak szakértője a Columbia Egyetemen, ezt mondta: „Ahogyan Guatemala esetében is, ez egyértelműen arról szól, hogy az Egyesült Államok kedvében járjanak. Az nem világos, hogy Paraguay mit nyer majd a lépéssel.”

A Paraguaynak folyósított amerikai segélyek csökkennek, és Sabatini szerint a nagykövetség elköltöztetése feldühítheti a Paraguayban élő jelentős libanoni közösséget, ami a Brazília és Paraguay közti határ mentén koncentrálódik, és korábban felmerült, hogy pénzt gyűjtött a Hezbollahnak.

Egy asuncióni európai diplomata is arról beszélt, hogy a költözésre nem adtak világos gyakorlati magyarázatot.

„Úgy vélem, hogy ez elsősorban személyes ügy Cartes számára, és sokkal inkább a saját Izraelhez és Netanjahuhoz fűződő kapcsolataihoz van köze” – mondta. „Az Egyesült Államok inkább ürügy, mintsem az ok.”

A paraguayi elnök volt országa első államfője, aki 2016-ban ellátogatott Izraelbe, hogy szoros kapcsolatot építsen ki izraeli kollégájával. Benjamin Netanjahu akkor megígérte, hogy Paraguayt is érinteni fogja a következő latin-amerikai körútján.

A következő elnök, Marío Abdo Benítez, egy libanoni bevándorló unokája, annak ellenére, hogy ugyanannak a konzervatív Colorado Pártnak a szenátora, hevesen bírálta Cartes számos politikai lépését.

Írta: Laurence Blair

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság