Olyan új földgáztartalékokat találtak Dél-Bolíviában, amelyekből akár napi 5,6 millió köbméternyi gáz is ki lehet termelni, jelentette be az állami tulajdonú Yacimientos Petrolíferos Fiscales Bolivianos (YPFB) vállalat.

A gáztartalékokra annál a Tarija megyei Los Monos földgázmezőnél bukkantak rá, amit múlt hónapban az ország elnöke, Evo Morales is felkeresett. A gázkutaknál mondott beszédében a bolíviai elnök mindkét földgáztartalékot rejtő terület, az 1.668 méter mélyen lévő úgynevezett Icla, illetve a 2.645 méter mélyen lévő Santa Rosa egyenként napi 2,8 millió köbméter földgáz kitermelésére alkalmas.

A földgáz számít Bolívia legfőbb nyersanyagának - Fotó: R. Zaconeta

A YPFB adatai szerint a kutakat legfeljebb háromezer méter mélységűre tervezik, és a beruházás becsült értéke 19,4 millió dollár lesz.

„Továbbra is fejleszteni fogjuk a bolíviai emberek földgázkészleteit” – jelentette ki az elnök, akit elkísért Luis Alberto Sánchez szénhidrogénügyi miniszter, illetve Óscar Barriga, a YPFB elnöke is.

Ha az új tartalék potenciálja megerősítést nyer, akkor az új kutakból 0,034 trillió köbméter, az egész mezőből pedig 0,14 trillió köbméter termelhető ki.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság