Vasárnap reggel a La Paz-i Cossmil katonai kórházban szívroham következtében 86 éves korában meghalt Luis García Meza Tejada egykori bolíviai diktátor, közölték a kórház orvosai.

García Meza szombat délután került „kritikus állapotba”. Az orvosok tájékoztatása szerint Bolívia utolsó diktátora vasárnap kora reggel kapott egy negyedik infarktust is, ami után már nem tudták újraéleszteni.

García Mezát még 2017-ben is elítélték - Fotó: Archív

1980. július 17-én García Meza puccsal megdöntötte az ideiglenes alkotmányos elnököt, Lidía Gueiler Tejadát, és ezt követően tizenhárom hónapig állt az ország élén. Végül elmenekült, miután rezsimjét kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos vádak érték.

A hatalomban töltött ideje alatt a szélsőjobboldali diktátor üldözte a baloldali aktivistákat és szervezeteket. A hadjáratban sokakat megöltek, köztük az ismert bolíviai szocialistát, Marcelo Quiroga Santa Cruzt.

Az 1980-as évek végén García Mezát távollétében harminc év börtönbüntetésre ítélték a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül, de csak 1995-ben tartóztatták le Brazíliában, ahonnan azonnal ki is adták Bolíviának.

Az utolsó hét évét egészségügyi problémái miatt a katonai kórházban töltötte. Két évvel ezelőtt kegyelmi kérvényét elutasították.

2017 januárjában egy római bíróság García Mezát és hét másik egykori latin-amerikai katonatisztet életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte olasz állampolgárságú latin-amerikaiak ellen elkövetett bűncselekményekért. Ezekre a bűncselekményekre a Kondor Hadművelet névre keresztelt elnyomó hadjárat keretében került sor, amit a latin-amerikai diktatúrák az Egyesült Államok közreműködésével folytattak az 1970-es és az 1980-as években kommunisták és baloldaliak ellen a régióban.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság