A korábbi konzervatív szenátort, Marío Abdo Benítezt választották Paraguay elnökévé. Abdo Benítez négy százalékkal győzte le legszorosabb riválisát, a liberális ellenzéki szövetség jelöltjét, Efraín Alegrét. Az eredmény azt jelenti, hogy a paraguayi politikát évtizedek óta uraló Colorado Párt marad továbbra is hatalmon.

A 46 éves Abdo Benítez azt ígérte, hogy fenntartja az alacsony adópolitikát, és fellendíti a mezőgazdasági exportot. Csaknem az összes szavazócédula összeszámlálása után 46,46 százalékon állt, szemben Alegre 42,73 százalékával.

Az egykori szenátor szűk többséggel győzte le riválisát - Fotó: AFP

„Kormányom elkötelezett lesz az iránt, hogy elnyerje azok bizalmát is, akik nem minket támogattak” – mondta vasárnap esti beszédében. „Üdvözöljük mindazokat, akik egy igazságos hazát akarnak építeni, egy olyan hazát, amelyben esélyegyenlőség van, erkölcs uralkodik, és amely erős, független intézményekkel rendelkezik.”

Alegre még nem ismerte el riválisa győzelmét, de újságíróknak azt nyilatkozta, hogy „tiszteletben tartja” az előzetes eredményeket.

Abdo Benítez a korábbi katonai diktátor, Alfredo Stroessner egyik szoros szövetségesének a fia, és bírálják is amiatt, hogy védelmébe veszi a diktátor tetteit. Stroessner tábornok 1954 és 1989 között irányította az országot, és bírálói szerint ő volt Latin-Amerika egyik legtitokzatosabb és legsötétebb diktátora.

A paraguayiak szenátorokat, parlamenti képviselőket, kormányzókat és más politikai tisztségviselőket is választottak vasárnap.

Horacio Cartes leköszönő elnököt, aki tavaly zavargásokat robbantott ki azzal, hogy megpróbálta megváltoztatni az alkotmányt, hogy újraindulhasson az elnöki posztért, szenátorrá választották. A jelenlegi, 1992-ben, a diktatúra után elfogadott alkotmány egyetlen ötéves államfői mandátumot engedélyez.

A világ egyik vezető szója- és marhahús-exportőrének számító Paraguay az elmúlt években erős gazdasági növekedést könyvelhetett el.

A visszafogott választási kampány politikai vitáin elsősorban a közbiztonság, a korrupció és társadalmi kérdések voltak terítéken. Ezekről azonban elemzők szerint a két vezető elnökjelölt viszonylag hasonlóan vélekedett. Mindketten az ország igazságügyi rendszerének reformját ígérték, hogy hatékonyabban lehessen fellépni a korrupció ellen.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság