A kubai Nemzetgyűlés márciusban megválasztott 605 tagja egyetlen ellenszavazattal megválasztotta az ország új elnökének az eddig alelnöki posztot betöltő Miguel Díaz-Canelt, aki már le is tette a hivatali esküjét, így ő váltja a Kubát 2006 óta vezető Raúl Castrót. Személyében egyúttal generációváltás is történt az ország élén.

Bár Díaz-Canel a forradalom után született Raúl Castro szoros szövetségesének számított, ezért elnökségével nem várhatók radikális változások az országban.

Díaz-Canel személyével generációváltás történt Kuba élén - Fotó: AFP

Beiktatási beszédében azt mondta, hogy mandátuma arra szól, hogy „biztosítsa a kubai forradalom folytonosságát egy kulcsfontosságú történelmi pillanatban”, és a Nemzetgyűlés tagjai előtt kijelentette, hogy „a forradalom halad tovább a maga útján”. „Nincs helye Kubában azoknak, akik a kapitalizmus visszaállítását szorgalmazzák” – szögezte le.

Az ország külpolitikájáról szólva azt mondta, hogy az „változatlan” marad, és bármilyen „szükséges változtatást” a kubai embereknek kell eldönteniük.

Beszédében hosszan méltatta elődje elnöki munkáját, és ezt mondta róla: „Kubának szüksége van önre.” Ekkor a Nemzetgyűlés 605 tagja egy emberként állt fel, és álló ovációban részesítette a 86 éves Raúl Castro leköszönő elnököt, aki azonban minden bizonnyal továbbra is nagy befolyással lesz az ország életére, mivel ő marad a Kommunista Párt elnöke.

Ha bármi változást is hoz Díaz-Canel elnöksége, az nagy valószínűséggel fokozatos és lassú ütemű lesz, és nem tér el azoktól a reformoktól, amelyeket Raúl Castro vezetett be azóta, hogy átvette a hatalmat bátyjától, Fideltől.

Raúl Castro fontosabb reformjai között olyanok szerepelnek, mint egymillió hektár földterület kiosztása a magántermelőknek, az üzleti tevékenységekre vonatkozó szabályozások lazítása és a kisvállalkozások engedélyezése, a lakáspiac megnyitása, ingyenes wifi-zónák létesítése és az Egyesült Államokkal való kapcsolatok helyreállításának elindítása.

Forrás: BBC

Fordította és szerkesztette: Latin-Amerika Társaság