A kanadai kormány visszahívja diplomatáinak családtagjait Havannából. Kormánytisztviselők szerint a döntést azután hozták, hogy tíz kanadai még mindig mutat megmagyarázhatatlan agyi tüneteket. A kanadaiak, akik között kiskorúak is vannak, szédüléstől és hányingertől szenvednek, és nehezen tudnak összpontosítani.

A kanadai egészségügyi szakemberek jelentése szerint egy új típusú agysérülés állhat a rejtélyes megbetegedések mögött, ami a Kubába akkreditált diplomáciai személyzet és családtagjaik körében jelentkezett.

Kanada és Kuba több mint hetven éve ápol kétoldalú kapcsolatokat egymással - Fotó: AFP

Kanada azt mondja, hogy nem tartja hitelt érdemlőnek azokat az elméleteket, melyek szerint titkos hangtámadások okozhatják a tüneteket.

Az Egyesült Államok havannai nagykövetségének dolgozói is hasonló megbetegedésekről számoltak be, amikor az ügy tavaly nyilvánosságra került. Washington szeptemberben hívta vissza a diplomatáit, és óva intette az amerikai állampolgárokat a Kubába utazástól. A hírek szerint huszonegy nagykövetségi alkalmazott sérült meg. Tisztviselők azt mondják, hogy némelyeknél, akikről úgy tűnt, hogy meggyógyultak, kiújultak a tünetek.

Kuba korábban visszautasította a gyanúsításokat, hogy hangtámadást hajtott volna végre az Egyesült Államok havannai nagykövetségének dolgozói ellen. Októberben Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter „politikai manipulációnak” nevezte az Egyesült Államok vádjait, amelyek célja szerinte a kétoldalú kapcsolatok rombolása.

Évente több mint egymillió kanadai látogat Kubába, de a Global Affairs Canada szerint nincs bizonyíték arra, hogy bármilyen ehhez hasonló megbetegedés ért volna kanadai turistákat is.

Az Egyesült Államoktól eltérően Kanada nem szakította meg a diplomáciai kapcsolatait Havannával az 1959-es kubai forradalom után.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság