Evo Morales bolíviai elnök pénteken, a Limában rendezett Amerikák Csúcstalálkozóján találkozott Martin Viscarra perui elnökkel, hogy megvitassák az Atlanti- és a Csendes-óceánt a kontinenst átszelve összekötő vasútvonal megépítésének felgyorsítását.

„Egy bizottság fog munkához látni, ezért most a közlekedési, illetve közberuházási miniszterek találkoznak egymással, hogy meghatározzák a projekt pénzügyi vonzatait és a szükséges előzetes beruházásokat. (…) Fel szeretnénk gyorsítani; a legfontosabb dolog az, hogy mindenki érdekelt a két óceánt összekötő folyosó megépítésének folytatásában” – mondta Morales egy sajtótájékoztatón.

Evo Morales bolíviai elnök elszánt a projekt megvalósítását illetően - Fotó: Reuters

A 21. század Panama-csatornájának nevezett projektnek valószínűleg nagy pénzügyi és geopolitikai hatása lesz, mivel megszünteti az Atlanti- és a Csendes-óceán közötti kereskedelmi szállítmányozás monopóliumát.

Morales az őslakos öröksége iránti tiszteletből a vasúti projektnek a „21. század Chapaq Ñanja” nevet adta, utalva az inka birodalmat összekötő és egyesítő úthálózatra.

Ez egy transznacionális projekt, ahogyan azt Morales is megfogalmazta kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel való találkozóján, és a benne résztvevő államok, magáncégek és európai vállalatok közös finanszírozásával fog megvalósulni. A résztvevő országok Bolívián kívül Peru, Brazília, Uruguay és Paraguay.

A vasút a brazíliai Puerto Santosból fog indulni, a végállomása pedig a perui Ilo kikötőjében lesz.

A projekt jelenleg tervezési fázisban van, és elsősorban Bolívia vizsgálja annak kereskedelmi kilátásait, a környezetre gyakorolt káros hatásait és azok minimalizálásának lehetőségeit, illetve az építkezés részleteit.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság