A perui kongresszus megszavazott egy olyan parlamenti határozatot, amely engedélyt ad több mint ötszáz amerikai katona az országba való belépésére, hogy biztosítsák Donald Trump amerikai elnök védelmét az Amerikák VIII. Csúcstalálkozóján, amit április 13-14-én tartanak Limában.

A határozatot szerdán fogadták el 80-17 arányban, egy tartózkodás mellett. Trump biztonsági személyzetét az Egyesült Államok szárazföldi erőinek 114 és légierejének 454 tagja fogja alkotni, akik „katonai felszerelésekkel, fegyverekkel és két helikopterrel” tizennyolc napig fognak az országban tartózkodni.

A határozatot megszavazó képviselők szerint a katonák jelenléte nem sérti az ország szuverenitását - Fotó: Reuters

A Széles Front parlamenti képviselői a határozat ellen szavaztak, mert szerintük a perui fegyveres erők képesek biztosítani a csúcstalálkozó biztonságát, így Trump biztonságát is. Az egyik képviselőjük, María Elena Foronda szerint a határozat ennek ellenkezőjét sugallja.

A Szövetség a Haladásért és az Új Peru összes képviselője szintén a határozat ellen szavazott, és magyarázatot követeltek az Egyesült Államok és a perui fegyveres erők közötti koordináció szintjéről ahhoz, hogy jóváhagyják külföldi katonák az országba való belépését.

A három ellenzéki képviselőcsoport tiltakozása ellenére a fujimorista Népi Erő párt és a Peruiak a Változásért kormányzó párt támogatása elegendő volt a határozat elfogadásához. Ezeknek a pártoknak több képviselője azzal indokolta a támogatását, hogy a lépés „nem veszélyezteti a szuverenitást”.

Az Amerikai Államok Szervezetének egyik alapítótagjának számító Venezuelát eltiltották a részvételtől, miután a Pedro Pablo Kuczynski korábbi elnök, aki a korrupciós botrányokban való érintettsége miatt a közelmúltban volt kénytelen lemondani, bejelentette, hogy Nicolás Madurót nem látják szívesen.

Ezt a kijelentést Ecuador, Uruguay, Kuba, Bolívia, Antigua és Barbuda és Nicaragua kormánya bírálta. Peru Martín Vizcarra vezette új kormánya szerdán megerősítette, hogy Venezuela nincs meghívva a csúcstalálkozóra.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság