Egy amerikai bíróság bűnösnek találta Gonzalo Sánchez de Lozada egykori bolíviai elnököt több mint ötven ember, főként ajmara őslakosok 2003-as El Altóban történt meggyilkolásában. A korábbi államfőnek tízmillió dollárt kell fizetnie annak a kilenc családnak, akik bíróság elé vitték az ügyet.

Hat feszült tárgyalási nap és az esküdtszék harmincnégy órás tanácskozása után a floridai Fort Lauderdale szövetségi bírósága bűnösnek mondta ki Sánchezt abban, hogy 2003. október 17-én arra utasította a bolíviai hadsereget, hogy tankokból és helikopterekről tüzet nyisson a főváros, La Paz mellett lévő El Alto városának egyik kerületében.

Gonzalo Sánchez de Lozadát tizenöt évvel később mondták ki bűnösnek - Fotó: Reuters

Az incidens októberi mészárlás néven híresült el, és a kormány által konspiratívan A republikánus tervnek nevezett tervezett támadás része volt. A tárgyaláson a bolíviai családok védelmét ellátó Alkotmányos Jogok Központja (CCR) szerint a mészárlásnak ötvennyolc bolíviai esett áldozatul, és körülbelül négyszázan sérültek meg, főleg ajmarák. Az áldozatok között volt egy nyolcéves gyermek is, akit az anyja hálószobájában ölt meg egy golyó, illetve egy terhes nő, akit a háza falán keresztül lőttek agyon.

A bíróság a most 87 éves Sánchezt a védelmi miniszterével, Carlos Sánchez Berzainnal együtt az október 17-i események kapcsán „törvénytelen emberölésben, emberiség elleni bűncselekményben és minősített emberölésben” találta bűnösnek.

Sánchez és miniszterei azért adtak parancsot az El Altó-i támadásra, mert korábban a városban tüntetéseken követelték, hogy a kormány ne exportáljon több földgázt az Egyesült Államokba és Chilébe, hanem először a hazai szükségleteket elégítse ki.

A történtek után Sánchez azonnal elhagyta az országot, és az Egyesült Államokba menekült, alelnökére, Carlos Mesára hagyományozva az államfői posztot. Bolívia 2006-ban megválasztotta az első – jelenleg is hivatalban lévő – ajmara elnökét Evo Morales személyében.

Az Egyesült Államok törvényei lehetővé teszik, hogy polgári bíróságokon külföldi ügyeket tárgyaljanak, ha azok vádpontjai között olyanok szerepelnek, mint kínzás vagy törvénytelen kivégzés.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság