Sietősen benyújtottak a brazil szenátus elé egy olyan törvényjavaslatot, amely feloldaná a bioüzemanyag-gyártás céljából való cukornádtermesztés tilalmát Amazóniában. Ha megszavazzák, a döntés még nagyobb arányú erdőirtásokhoz vezethet, és megnehezíti, hogy Brazília eleget tegyen a párizsi klímamegállapodásban vállalt kötelezettségeinek.

A tervezet, amelyet élesen bírálnak a környezetvédők, a vállalatok, de még a brazil cukornádtermesztők szakszervezete (UNICA) is, a konzervatív kongresszus legújabb kísérlete Amazónia védelmének szétzilálására.

A tervezet elfogadása további erdőirtásokhoz vezethet Amazóniában - Fotó: Carl de Souza/AFP/Getty Images

A jogszabálytervezetet öt korábbi környezetvédelmi miniszter is bírálja. „Ez egy újabb olyan visszalépés, amit nem szabadna megengedni” – mondta az egyikük, José Carvalho.

Egy 2009-es rendelet tiltja a cukornád-termesztést Amazóniában.

Az, hogy lehetővé tennék ennek a jól jövedelmező növénynek a termesztését a térség letarolt területein kiszoríthat onnan más növényeket és további erdőirtásokat ösztönözhet, mondta Marcio Astrini, a Greenpeace brazil közpolitikai koordinátora. „Ez az egyik legnagyobb katasztrófa lehet az erdő számára” – fogalmazott.

A törvénytervezetet először 2011-ben nyújtotta be a jobbközép Brazil Szociáldemokrata Párt egyik szenátora, az amazóniai Pará államot képviselő Flexa Ribeiro, és kedd délutánra váratlanul szavazásra írták ki.

A tervezet engedélyezné az etanolgyártást Amazónia bizonytalanul körülhatárolt területein, például „megváltoztatott területeken” és „általános földeken”. Ha kedden elfogadják, és az elnök is jóváhagyja, akkor törvényi erőre emelkedhet.

A brazil bioetanolt tiszta üzemanyagnak tartják, ami több millió járműtulajdonos számára alternatíva lehet a benzin helyett. Az UNICA szerint 27 millió brazil autó, az ország teljes járműállományának 73 százaléka, valamint négymillió motorbicikli használhat gázolajat vagy etanolt.

Az UNICA hétfőn aláírta a törvénytervezetet támadó vállalatokból, üzleti szövetségekből és civil szervezetekből álló Brazil Klíma, Erdő és Mezőgazdasági Koalíció egy közleményét.

„Ez a törvénytervezet ellentmond a szövetségi kormány, a termelő ágazatok és a társadalom a fenntartható cukornádtermesztésre vonatkozó erőfeszítéseinek” – írta a Koalíció.

Ribeiro tervezete azt állítja, hogy ösztönözné az ország gazdasági aktivitását, a nemzetközi kereskedelmet, és hozzájárulna az ország bioüzemanyagokkal való ellátásához. Jelenleg tízmillió hektáron folyik cukornádtermesztés Brazíliában, ám ez hatvanötmillió hektárra nőhet az érvényben levő korlátozások feloldásával. Aktivisták szerint azonban a termelés megduplázásához azonban elég lenne mindössze tizenegymillió hektár is.

Írta: Dom Phillips

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság