Németország visszaszolgáltatott a mexikói hatóságoknak két darab háromezer éves fából készült olmék szobrot. Mexikó szerint a műtárgyakat törvénytelenül vitték el egy kelet-mexikói olmék régészeti lelőhelyről.

A szobrokat egy vitatott hátterű Costa Rica-i műgyűjtőtől, Leonardo Pattersontól foglalták le 2008-ban Németországban. 2015-ben egy bíróság úgy ítélte meg, hogy azok Mexikó tulajdonát képezik, és múlt hét kedden át is adták őket a mexikói nagykövetnek.

A gyűjtő illegálisan juthatott a műtárgyakhoz - Fotó: AFP

Nemzetközi hajtóvadászat

A szobrokat a Bajorországi Állami Régészeti Gyűjteményben őrizték, miután 2008-ban Münchenben lefoglalták őket Pattersontól. Egy több mint ezer darabból álló azték, maja és olmék műtárgyakból álló gyűjteményben voltak, ami után évtizedeken át folyt nemzetközi hajtóvadászat.

Amikor Patterson 1997-ben Kelet-Spanyolországban kiállította a gyűjteményt, szakértők azt gyanították, hogy egyes darabok hamisítványok, és nyomozás indult. Patterson egy spanyolországi raktárba vitte a gyűjteményt, ahol egészen 2008-ig tárolta azt.

Spanyolország közben azt állapította meg, hogy nem ő a jogos tulajdonosuk, és felajánlotta, hogy visszajuttatja a műtárgyakat a származási országukba, amely bizonyítani tudja követelése jogosságát. 2008-ban a spanyol hatóságok több száz darabot lefoglaltak, és visszajuttatták őket Perunak.

Patterson azonban a gyűjtemény maradék darabjait Münchenbe költöztette, ahol még abban az évben a rendőrség lefoglalta őket.

„Fontos precedens”

Patterson végig kitartott amellett, hogy a gyűjteményt legális úton szerezte más gyűjtőktől. „Az összes darabot Európában szereztem. Nem csempésztem őket” – mondta, amikor a müncheni rendőrség lefoglalta a műtárgyakat.

A müncheni bíróság azonban meghallgatott egy tanút, aki azt állította, hogy Patterson azt mondta neki, hogy a két darabra egy műtárgykereskedőtől tett szert, aki viszont egy sírrablótól vette őket.

A bíróság úgy döntött, hogy Patterson nem tudja bizonyítani a két műtárgy legális tulajdonjogát, amiket az eljárás lefolytatásáig és Patterson fellebbezésének elbírálásáig a Bajorországi Állami Régészeti Gyűjteményben tároltak.

A múzeumban tartott ünnepségen a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) munkatársa, María Villareal elmondta, hogy a műtárgyak visszaszolgáltatása „fontos precedenst teremt Mexikó számára”.

„Mexikó azzal érvelt, hogy a mexikói törvények szerint ő a műtárgyak tulajdonosa, és a tulajdonjogát bizonyítani is tudta a németországi polgári bíróság előtt” – mondta.

Pattersont 2015-ben bűnösnek mondták ki hamisítványokkal való kereskedésben és lopott műtárgyak birtoklásában. Tekintettel, hogy a hetvenes évei közepén jár, házi őrizetet rendeltek el ellene.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság