Kedden elkezdődött a pere annak az amerikai határőrnek, akit azzal vádolnak, hogy öt évvel ezelőtt átlőtt a mexikói határon, és megölt egy tizenéves fiút. Emberöléssel vádolják. Az Egyesült Államokban ritkaságnak számít, hogy valakit bíróság elé állítanak halálos kimenetelű határ menti lövöldözésért.

Lonnie Swartz ellen a tizenhat éves José Antonio Elena Rodríguez meggyilkolásáért emeltek vádat, akit az arizonai Nogalesszel szemben, a mexikói határ másik oldalán lévő Sonora állambeli Nogales utcáján érték a halálos lövések. A boncolás szerint a fegyvertelen tinédzser tíz lövést kapott, a többségüket hátulról.

A haláleset a határ mindkét oldalán nagy felháborodást keltett - Fotó: Anita Snow/AP

A Tucson egyik kerületi bíróságán tartott tárgyalásra akkor került sor, amikor Donald Trump hadat üzent a bevándorlásnak, és azt ígérte, hogy egy „nagy és gyönyörű falat” fog építeni az Egyesült Államok és Mexikó közötti 3.200 kilométeres határra.

Swartz 2012. október 10-én körülbelül éjjel fél tizenkettőkor nyitott tüzet a hat méter magas fémkerítés rácsain keresztül, amely a házakkal és kisboltokkal övezett mexikói Calle Internacional fölé magasodó körülbelül 7,6 méter magas töltésen húzódik.

A gyilkosság sokkolta Nogales mindkét oldalán élő embereket. Körülbelül húszezer ember él az arizonai oldalon, és körülbelül háromszázezer Mexikóban, de a két közösséget családi, kereskedelmi és kulturális kapcsolatok fűzik egymáshoz, amit a helyiek régóta csak úgy neveznek, hogy Ambos Nogales – ami spanyolul annyit tesz, hogy Mindkét Nogales.

Swartz ügyvédei azt mondják, hogy Elena Rodríguez lelövése előtt köveket dobált, hogy így terelje el a figyelmet egy kábítószer-csempészeti kísérletről, és hogy a határőr jogosan alkalmazott halálos erőt. El akarják vinni az esküdteket a helyszínre éjszaka, hogy megtapasztalják, hogy milyen a terület sötétben.

A határ mexikói oldalán a szemtanúk azt mondták, hogy nem láttak köveket dobáló tinédzsert, a fiú rokonai pedig tagadták, hogy Elena Rodríguez kábítószer-csempészeknek segített volna, szerintük csak egy baseballmeccs után tartott hazafelé.

Az amerikai ügyészség elmondta, hogy nem fogják vitatni, hogy a fiú köveket dobált volna, de arról nem tudni, hogy volt-e bármilyen kapcsolata kábítószer-csempészekkel, aminek egyébként sincs jelentősége, mert megalapozatlan volt a halálos erő alkalmazása.

Swartz nem vallotta magát bűnösnek, miután egy szövetségi esküdtszék 2015-ben megvádolta, és jelenleg adminisztratív szabadságon és feltételes szabadlábon van. A határőrség arról nem nyilatkozott, hogy továbbra is kapja-e a fizetését.

Az ügy várhatóan egy hónapnál is tovább fog tartani, és a bevándorlókat támogató aktivisták tüntetéseket ígértek a bíróság épületénél.

„Az ügyészek nagyon sokáig vonakodtak bíróság elé állítani határőröket erőszakos bűncselekményekért” – mondta John Fife nyugalmazott protestáns lelkész, aki aktívan részt vett az 1980-as évek polgárháborúi elől az Egyesült Államokba menekülő közép-amerikaiaknak menedéket nyújtó Szentély mozgalomban. „Most majd meglátjuk, hogy elszámoltathatóak-e.”

A határőrséget az Obama-adminisztráció alatt szoros felügyelet alá helyezték a túlzott erő alkalmazásával kapcsolatos vádak miatt. A felettes ügynökségnek számító Határőrizeti és Vámhivatal ötvenöt olyan esetről számolt be, amelyek során az alkalmazottaik lőfegyvert használtak 2011. október 1. és 2012. szeptember 30. között. Az incidensek száma tizenhétre esett vissza a 2016. október 1. és 2017. szeptember 30. közötti időszakban.

Forrás: The Guardian

Fordította: Latin-Amerika Társaság