Szavazatvásárlási botrány miatt lemondott Pedro Pablo Kuczynski perui elnök. Tagadja, hogy törvénysértést követett volna el, de szerdán azt mondta, hogy nem akar az ország fejlődésének akadálya lenni.

A kongresszusbeli pártvezetők később megállapodtak abban, hogy elfogadják Kuczynski lemondását. Csütörtökön bizalmatlansági szavazás készült ellene.

Kuczynskit nem először próbálta távozásra bírni az ellenzék, most azonban sikerült - Fotó: Getty Images

Az elnökön azóta fokozódott a nyomás, hogy nyilvánosságra került egy olyan felvétel, amelyen ellenzéki politikusoknak anyagi ellenszolgáltatást ajánl, ha szavazataikkal támogatják őt.

A 79 éves Kuczynski egy felelősségre vonási eljárást már túlélt decemberben. Ellenfelei akkor azért akarták eltávolítani, mert állítólag illegális pénzeket fogadott el az Odebrecht brazil építőipari vállalattól.

Kis különbséggel azonban hatalmon maradhatott, és azzal vádolta az ellenzéket, hogy meg akarták puccsolni. Az ország népéhez intézett beszédében Kuczynski azt mondta, hogy a videofelvételt megvágták, hogy lejárassák őt.

„Az ellenzék korrupt személynek igyekszik beállítani, és sikerült befolyásolniuk egy csoport körülöttem dolgozó értelmes és őszinte embert, akiket tisztességtelenül bevontak ebbe a puccsba, hogy tönkretegyék a kormányt” – mondta.

„Kategorikusan visszautasítom ezeket az alaptalan állításokat, és megerősítem elkötelezettségemet egy őszinte, erkölcsös és tisztességes Peru iránt mindenki számára.”

Kuczynski korábban a Wall Streeten volt bankár, és a dél-angliai Oxfordi Egyetemen tanult. Kis különbséggel nyerte meg a 2016-os elnökválasztásokat.

Lemondását formálisan is meg kell szavazni a kongresszusban – ahol az ellenzék van többségben –, amire csütörtökön kerül sor.

A perui alkotmány szerint Martin Vizcarra alelnök lép a helyére ügyvivő elnökként.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság