Donald Trump amerikai elnök egy elnöki rendelettel megtiltotta az amerikai cégeknek és magánszemélyeknek, hogy a venezuelai kriptovalutával, a Petróval kereskedjenek. Trump azzal indokolta a döntését, hogy a februárban bevezetett valutával „az Egyesült Államok szankcióit próbálják megkerülni”.

A Petróval Venezuela gyengélkedő gazdaságát igyekeznek fellendíteni, mivel az évek óta hiperinflációtól és leértékelődéstől szenved. A venezuelai kormány az Egyesült Államok lépését egy „új imperialista agressziónak” nevezte.

A Petro fedezete a venezuelai nyersolaj - Fotó: Getty Images/AFP

Trump hétfőn írta alá az elnöki rendeletet. Ez megtilt „minden olyan tranzakciót, amelyben egyesült államokbeli személy vesz részt vagy az Egyesült Államokon belül történik, és bármilyen a venezuelai kormány által 2018. január 9-e óta kibocsátott digitális valutához, digitális pénzhez vagy digitális záloghoz kapcsolódik, a fizetés abban történne vagy abban máshogy részt venne”.

A múlt hónapban Venezuela bejelentette, hogy az első adag százmillió Petro elővételére február 20. és március 19. között lesz lehetőség.

Egy hétfői közleményében a venezuelai kormány úgy fogalmazott, hogy elkötelezett azon „kizárólagos és szuverén döntése iránt, hogy folytassa a Blockchain technológia promotálását, és a Petrót a világ egyik legstabilabb és legmegbízhatóbb kriptovalutájává tegye”.

Bírálói szerint a kriptovaluta Nicolás Maduro elnök kétségbeesett kísérlete volt arra, hogy az ország pénzhez jusson, amikor Venezuela nem tudta visszafizetni százötven milliárd dolláros külső adósságát.

Ellenzéki vezetők azt mondták, hogy az eladás az adósság illegális kiárusítása, az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma pedig arra figyelmeztetett, hogy ez valószínűleg meg fogja sérteni a tavaly bevezetett szankciókat.

Maduro elnök viszont elmondta, hogy minden egyes pénzérme fedezete egy hordó venezuelai nyersolaj. A latin-amerikai ország rendelkezik a világ legnagyobb bizonyított olajtartalékával.

Venezuela gazdasági válságát nagy mértékben az olajárak és –termelés visszaesése okozza, ami az ország exportjának 96 százalékát teszi ki.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság