A gazdasági reformokról szóló tárgyalások közepette Kubában szombaton megnyitották a Mercabalt, az ország első élelmiszer-nagykereskedelmi piacát. A lépés a piaci keretek módosításának része, amelyet Raúl Castro kubai elnök kezdeményezett az ország gazdaságában.

A szigetország belügyminisztere (MINCIN), Mary Blanca Ortega szerint a nagykereskedelmi élelmiszerpiac megnyitása több szövetkezetet fog eredményezni, kezdetben kihagyva a magánvállalkozókat, vagyis a cuentapropistákat. A Mercabal annak a „kereskedelem átszervezési folyamatnak a része, amely kielégíti azoknak az igényét, akik az ország új államigazgatását gyakorolják” – írta a Granma újság. Termékeik közé tartoznak a babok, szivarok, üdítőitalok, sörök, cukor, só, konzervek, csirke, hamburger és kolbász. A csökkentett ár a kiskereskedelmi ár 20-30 százaléka.

A nagykereskedelem hiánya régóta probléma volt a szigetországban - Fotó: Reuters

A Havanna székhelyű nagykereskedelmi élelmiszerpiac akkor nyitotta meg kapuit, amikor a kubai kormány „ideiglenesen” felfüggesztette számos magánszektor munkaengedélyének a kibocsátását. A hivatalos adatok azt jelzik, hogy Kubában jelenleg 550 ezer regisztrált magánvállalkozó és 429 mezőgazdaságon kívüli szövetkezet működik.

Noha a gazdasági reformok mellett elkötelezett kubai kormány újra és újra elismétli, hogy nem fogja lehetővé tenni a magángazdálkodás útján történő tulajdon- és vagyonfelhalmozást, de ugyanakkor a szocialista elvekhez sem tér vissza.

„Az emberek szerepet vállalnak a kormány által hozott döntésekben” – mondta Miguel Díaz-Canel kubai alelnök. „Az emberek is emlékezhetnek olyan személyre, aki nem teljesíti feladatait. Az emberekkel való kapcsolatokra kell összepontosítani, meghallgatni a népet, fókuszálni a létező problémák alapos vizsgálatára, és ösztönözni kell a problémákkal kapcsolatos diskurzusokat.”

Forrás: teleSUR

Fordította: Tézer Zita