Egy elhaladó autóból agyonlőttek egy brazil politikust, aki nyíltan bírálta a rendőrségi erőszakot és a hadsereg kivezénylését Rio de Janeiro szegénynegyedeibe. A harmincnyolc éves Marielle Franco a baloldali Szocializmus és Szabadság Párt színeiben volt Rio de Janeiro városi tanácsosa.

A gyilkosság Rióban történt. Egy autó hajtott a Francót szállító autó mellé, és két férfi tüzet nyitott rá a járműből. Meggyilkolása felháborodást váltott ki, és tüntetések készülődnek a városban.

Marielle Franco hevesen ellenezte a hadsereg bevetését Rióban - Fotó: EPA

„Célzott gyilkosság”

Franco egy a fekete nők megerősítését szorgalmazó rendezvényről tartott haza a város északi részén, amikor egy autóból kilenc golyót lőttek ki rá. A sofőrje, Anderson Pedro Gomes és ő is azonnal meghalt, a hátsó ülésen ülő sajtótitkár pedig megsérült.

A rendőrség szerint Franco valószínűleg célzott gyilkosság áldozata lett. A politikust 2016-ban választották meg városi tanácsosnak, és ő volt a nőügyi bizottság elnöke.

A múlt hónapban megválasztották annak a bizottságnak az élére is, amely a szövetségi biztonsági erők a riói favelákban való bevetését felügyeli.

Michel Temer brazil elnök februárban vezényelte ki a hadsereget Rio államba, miután számos erőszakos bűncselekmény történt a karnevál alatt. A döntést jóváhagyta a brazil kongresszus is, mégis vitákat váltott ki, mivel egyes helyi lakosok zaklatásokra panaszkodtak.

Franco, aki a város északi részén lévő favelakomplexumban, Maréban nőtt fel, nyíltan bírálta a hadsereg és a szövetségi rendőrség bevetését.

Kedden posztolt a Twitterre egy a Manguinhos favelában történt gyilkosságról. Egy huszonhárom éves férfit öltek meg, amiért a fiú családja a katonai rendőrséget tette felelőssé.

„Egy újabb fiatal meggyilkolása szárad a PM [katonai rendőrség] lelkén. Matheus Melo éppen egy templomból lépett ki. Hány embernek kell még meghalnia, mielőtt ez a háború véget ér?” – tette fel a kérdést.

Egy másik Twitter-bejegyzésében szolidaritását fejezte ki az Acari favelában élő emberekkel.

„Ami jelenleg Acariban zajlik, az abszurd!” – posztolta. „A katonai rendőrség 41. zászlóalját csak a halál zászlóaljának szokták nevezni. Elég a lakosság lábbal tiprásából! Elég a fiatalok halomra gyilkolásából!” – írta, és egy képet is kirakott ezzel a felirattal: „Mindannyian Acariba valósiak vagyunk, elég a gyilkolásunkból!”

A szövetségi kormány azt ígérte, hogy feltárja a merénylet körülményeit. Az Amnesty International azt követelte, hogy a nyomozás legyen következetes, és koncentráljon a gyilkosság „kontextusára, indítékára és a felelősökre”.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság