Két napja sztrájk bénítja meg a panamai kikötővárost, Colónt, miután a városrehabilitációs tervek elleni tiltakozások erőszakossá váltak. A tüntetések mögött álló civil csoportok szerint ugyanis így próbálják trükkös módon dzsentrifikálni a várost, és kiszorítani onnan a szegényebb lakókat.

Juan Carlos Varela elnök kormánya azt mondja, hogy a tervekből Colón lakosai profitálni fognak.

A helyiek attól félnek, hogy rehabilitáció nyomán megemelkedő árak kiszorítják őket - Fotó: AFP

A zavargásokban négy rendőr sérült meg, negyvenöt embert pedig letartóztattak. Colón óvárosi részének egyik történelmi épülete leégett.

Álvaro Alemán belügyminiszter szerint „politikai érdekeket szolgáló emberek bujtanak fel bűnözői csoportokat” a vandál cselekmények elkövetésére, és elmondta, hogy a kormány gyorsan kezelésbe fogja venni azokat, akik mögöttük állnak.

Bár a város ad otthont Colón Szabadkereskedelmi Zónának, a lakóövezetét évek óta elhanyagolták, és infrastruktúráját hagyták leromlani.

2015-ben egy panamai cégből és a botrányoktól övezett Odebrecht brazil építőipari cégből álló konzorcium elnyert egy 537 millió dollár értékű városrehabilitációs szerződést.

A helyiek azonban elégedetlenek a munkálatok lassú ütemével, aminek keretében felújítják a város csatorna- és vízhálózatát. Attól is félnek, hogy a lakásállomány rehabilitációjával az emelkedő árak kiszorítják őket a városból.

Alemán elmondta, hogy a kormány áprilisban össze fogja hívni a minisztertanácsot, hogy megvizsgálják, hogy hogy halad a városrehabilitációs projekt. Azt is mondta, hogy a kormány feljegyezte a munkálatok által érintettek panaszait, és kész tárgyalni arról, hogy hogyan lehetne enyhíteni azok hatásait.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság