A mexikói szövetségi rendőrség letartóztatott egy férfit, akit az egyik fő gyanúsítottnak tartanak a 2014-ben Iguala városából eltűnt 43 diák ügyében. Erick Uriel Sandovalt azzal gyanúsítják, hogy tagja volt annak a bandának, amely a hatóságok szerint megölte a tanárjelölteket, és holttesteiket elégette.

A férfit Coculában tartóztatták le, abban a városban, amely amellett a szeméttelep mellett van, ahol az egyik diák maradványait megtalálták. A 43 diák eltűnése nagy felháborodást keltett Mexikóban és külföldön egyaránt.

A hatóságok szerint a férfi közvetlenül kapcsolódhat a diákok eltűnéséhez - Fotó: PGR

Alfredo Higuera, az ügyben való nyomozással megbízott ügyészi hivatal munkatársa elmondta, hogy Sandoval a gyanú szerint „kulcsszerepet játszott a diákok elleni támadásban”. A helyi sajtó szerint annak a bandának volt a tagja, amelyet a diákok agyonlövésével bíztak meg.

Tüntetés után tűntek el

A 43 diák egy az ayotzinapai tanárképző főiskola hallgatóiból álló nagyobb csoporthoz tartozott, amely azért utazott a szomszédos Iguala városába, hogy az általuk diszkriminatívnak tartott tanárfoglalkoztatási gyakorlat ellen tiltakozzanak.

Amikor Igualából tartottak vissza Ayotzinapába összetűzésbe kerültek a helyi rendőrséggel, amely tüzet nyitott az őket szállító buszokra. A rendőrök azt állították, hogy ezt azért tették, mert a buszokat eltérítették, a túlélő diákok viszont azt mondták, hogy a sofőrök beleegyeztek, hogy elviszik őket. A 43 diáknak a 2014. szeptember 26-i rajtaütés óta nyoma veszett.

A hivatalos kormányzati jelentés szerint a korrupt rendőrök egy helyi drogbandának, a Guerreros Unidosnak adták át őket. A banda ezután egy helyi szeméttelepre vitte a diákokat, ahol megölték őket, holttesteiket pedig elégették.

Független szakértők azonban azt mondják, hogy a hivatalos jelentés kétségeket vet fel, és elmondták, hogy a csontdarabok vizsgálatakor a bizonyítékok láncolata megszakadt. Azt is állítják, hogy a kormány akadályozta a nyomozásukat.

Kulcsgyanúsított

Sandovalt azzal gyanúsítják, hogy a Guerreros Unidos tagja volt, és ügyészek szerint „közvetlen kapcsolatban” volt a diákokkal az eltűnésük után. Ő az egyike annak öt gyanúsítottnak, akik fejére az ügyészek 1,5 millió peso (81 ezer dollár) nyomravezetői díjat tűztek ki.

A hírek szerint a Guerreros Unidos egyik már őrizetben lévő tagja nevezte meg Sandovalt, mint az egyik olyan személyt, aki ott volt a szeméttelepen azon az éjjelen, amikor a diákokat megölték, és holttesteiket elégették.

Több mint száz embert tartóztattak le az üggyel összefüggésben, de három és fél évvel a diákok eltűnése után még mindig kétséges, hogy mi történt velük.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság