Vasárnap, a Pinochet-diktatúra végének 28. évfordulóján beiktatták az elnöki posztra Sebastián Piñera konzervatív politikust és üzletembert. A leköszönő elnök, Michelle Bachelet adta át neki az elnöki vállszalagot, miután Piñera esküt tett, hogy elnökként hűen fog szolgálni, megőrzi a szabadságjogokat és védelmezi az alkotmányt és törvényeket.

Piñera egy jobboldali koalíciót vezet, még ha kampányában „középre” is pozícionálta magát, és férfi dominanciájú kabinetjében olyan személyek kaptak helyet, mint a szélsőjobboldali Andrés Chadwick, aki belügyminiszter, illetve Hernán Larraín, aki pedig igazságügyi miniszter lesz. Annak idején mindketten támogatták a Pinochet-rezsimet, de politikai pályafutásuk során később elhatárolódtak tőle.

Piñera visszavonhatja elődje, Michelle Bachelet egyes progresszív intézkedéseit - Fotó: Reuters

Chadwicket Pinochet személyesen nevezte ki a Katolikus Egyetemi Diákszövetség elnökének, és mindketten támogatták a Colonia Dignidadot is, azt a német kolóniát, amelyet egy náci katonatiszt, Paul Shafer alapított, és ahol a Pinochet-diktatúra ellenfeleit kínozták és gyilkolták meg.

Piñera politikailag „középen” állóként kampányolt, de elemzők szerint kormánytagjainak kiválasztása jobboldali irányultságot jelez.

Piñera 1998-ban védelmébe vette Pinochetet és Chile szuverenitását, amikor az egykori diktátort Londonban egy spanyol bíró utasítására népirtás vádjával letartóztatták. Akkor mondott beszédében Piñera megköszönte a chileiek Pinochet és családja iránti szolidaritását.

Az új jobboldali kormány visszavonhat egyes a Bachelet-kormány által bevezetetett progresszív törvényeket és projekteket. Isabel Plá, Piñera új nőügyi és nemi egyenlőségi minisztere, és az egészségügyi miniszter, Emilio Santelices ellenzik az abortusz engedélyezését, amit éppen nemrég tettek lehetővé bizonyos esetekben.

Piñera azt ígérte, hogy külföldi befektetőket fog hozni az országba, munkahelyeket teremt, fejleszti a gazdaságot, legkevesebb háromszázezer diáknak teszi lehetővé a tandíjmentes felsőoktatást, és ugyanígy támogatja majd a műszaki tanulmányokat végző diákok kilencven százalékát is.

Ez Piñera második ciklusa, mivel 2010 és 2014 között már egyszer volt az ország elnöke. Többek között légitársaságokba, áruházláncokba és futballcsapatokba való befektetésekkel szerzett hatalmas vagyonát a Forbes körülbelül hárommilliárd dollárra becsüli.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság