A FARC-cal való békekötést ellenző konzervatív pártok szerepeltek legjobban a kolumbiai választásokon. A vasárnapi szavazás volt az első, amelyen a FARC gerillái politikai pártként részt vettek.

A szavazatok több mint kilencven százalékának összeszámlálása után a korábbi elnök, Álvaro Uribe Demokratikus Közép pártja nyerte el a legtöbb helyet a törvényhozásban. A FARC a várakozásoknak megfelelően gyengén szerepelt – de a békemegállapodás értelmében így is lesz néhány helye a parlamentben. Mindössze az összes szavazat 0,4 százalékát szerezte meg, de öt-öt helye lesz a parlament mindkét házában.

Álvaro Uribe (baloldalt) pártja szerepelt a legjobban a választásokon - Fotó: AFP

A végeredmények a mai nap várhatók. A szavazás a beszámolók szerint szokatlanul békésen zajlott le az előző évekhez képest, amikor olykor erőszak zavarta meg. A jobboldali pártok szerepeltek a legjobban, de abszolút többséget ők sem tudtak szerezni.

A Demokratikus Közép lett a legnagyobb párt, amely tizenkilenc helyet kapott az ország szenátusában, az alsó házban pedig harminchárom képviselője lesz. A szavazatok azonban nagyon szétaprózódtak, és egy párt sem szerzett többet az összes szavazatok tizenhat százalékánál.

A három legnagyobb jobboldali vagy konzervatív párt összesen ötven helyet szerzett a százkét szenátusi helyből. Azonban Uribe pártjának – amely hevesen ellenezte a békemegállapodás feltételeit – erős szereplése vegyes hozzáállást jelez az országban.

A FARC-lázadók nyílt háborút folytattak a kolumbiai kormány ellen több mint ötven évig. A gerillaháború során több mint 220 ezer ember vesztette életét.

Sok kolumbiai úgy érzi, hogy az egykori lázadónak inkább a tetteikért kellene felelősséget vállalniuk, ahelyett politikai befolyást szereznének.

Vasárnap a kolumbiaiak előválasztást is tartottak a májusi elnökválasztásra, amelyen arról döntöttek, hogy kik indulhatnak a békemegállapodást tető alá hozó Juan Manuel Santos elnök helyéért. A jobboldali koalíció jelöltje, Iván Duque lett, a baloldalt pedig Gustavo Petro fogja képviselni.

A két jelölt először a májusi első fordulóban fog megmérkőzni egymással és más jelöltekkel, a győztest pedig júniusban fogják megválasztani. A békemegállapodásért Nobel-békedíjban részesített Santos elnöki mandátuma augusztusig tart.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság