Chile közel kétszáznegyven haiti állampolgárt toloncolt ki, miután kiderült róluk, hogy hamis nyilatkozatokkal és iratokkal léptek be a dél-amerikai országba.

2018. március 2. és 5. között a chilei rendőrség (PDI) 239 haiti állampolgárnak tagadta meg, hogy Chile területére lépjenek, és 169 haitit fordítottak vissza a santiagói repülőtérről, miután hamis információkat szolgáltattak a tartózkodásukról és a szállodafoglalásaikról.

A karibi szigetország lakossága egy százalékának megfelelő számú haiti érkezett 2017-ben Chilébe - Fotó: The Santiago Times

Kilencvenen közülük az ONE légitársasággal utaztak; hatvanketten a Latin American Wings-zel (LAW); tizenheten pedig a Copa Airlines-szal. Őket kedden küldték vissza Haitira.

Múlt hétvégén a chilei hatóságok egy másik hetven fős haiti csoporttól tagadták meg a belépést ugyanezen okokból.

„Ezen emberek mindegyikének ugyanabban a szállodában voltak foglalásai” – nyilatkozta a PDI, és hozzátette, hogy a kitoloncolások ebben az esetben „a normál eljárásnak számítanak, akkor, ha valaki nem felel meg az országba való belépés a Bevándorlási törvényben foglalt követelményeinek”.

A hivatalos számok azt mutatják, hogy több mint százötvenezer haiti érkezett „turistaként” Chilébe 2016 óta, és a nyolcvan százalékuk illegálisan a dél-amerikai országban is maradt.

Közel 105 ezer haiti érkezett Chilébe 2017-ben, ami a karibi szigetországban élők egy százalékának felel meg.

A haiti állampolgárok turistaként vízum nélkül utazhatnak Chilébe, amíg a tartózkodásuk nem haladja meg a kilencven napot. Az illetőnek azonban igazolnia kell, hogy elegendő anyagi forrással rendelkezik az ott tartózkodáshoz, és közölnie kell a címet, ahol lakni fog.

„Chile, sok más országhoz hasonlóan, folyamatosan alakítja a külföldiek a területére való belépésének követelményeit, ami minden állam szuverén joga, és a helyzettől függően rendszeresen vezet be új intézkedéseket a különféle államok állampolgárainak belépéséről” – mondta Heraldo Muñoz Valenzuela chilei külügyminiszter.

A hivatalos adatok szerint valamivel több mint félmillió bevándorló – peruiak, bolíviaiak, kolumbiaiak, argentinok, ecuadoriak, dominikaiak, haitiak és venezuelaiak – él Chilében.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság