Chile új törvénnyel védi a 6.400 kilométeres partszakasza mentén lévő vizeket. A leköszönő elnök, Michelle Bachelet által most aláírt rendelet kilenc tengeri természetvédelmi területet hoz létre.

Bachelet elnök, akinek mandátuma a hét végén jár le, elmondta, hogy meg kell teremteni azokat az alapokat, amelyekre építve megóvhatóak az ország tengeri területei a jövő számára.

Az oroszlánfókák élőhelye is immáron védelem alá esik - Fotó: Getty Images

Idén már Chile egy nagy nemzeti parkokból álló hálózat létrehozását is törvénybe foglalta.

„Mi, akik itt élünk elkerülhetetlenül kötődünk a 6.400 kilométeres partszakaszunkhoz. Ezért olyan fontos megérteni, hogy a tenger létfontosságú a nemzeti fejlődésünk szempontjából” – mondta Bachelet.

Az új törvénnyel a chilei állami védelem alá eső területek 4,3 százalékról 42,4 százalékra nőnek, és a tengeri természetvédelmi területek nagysága körülbelül 1,4 millió négyzetkilométer lesz.

Az egyik új természetvédelmi terület a Diego Ramírez-szigetek körzete, ahol oroszlánfókák, moszattelepek és bálnák élnek. Egy másik a Juan Fernández-szigetek körül van.

Tavaly szeptemberben Chile egy hatalmas tengeri parkot nyitott a Húsvét-szigetek körül, ami számos olyan faj otthona, amelyek csak ott élnek.

Ennek mérete körülbelül akkora, mint magáé Chiléé, és azt az őslakos népességgel együtt felügyelik, ami továbbra is halászhat a területen.

Kormányzása alatt Bachelet egy földadományozás után aláírt egy olyan megállapodást, amellyel Dél-Amerika legnagyobb nemzetipark-hálózatát hozták létre Patagóniában.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság