A hondurasi rendőrség letartóztatta az egyik energiacég igazgatóját, mert őt tartják az ismert környezetvédő aktivista, Berta Cáceres ellen elkövetett merénylet értelmi szerzőjének.

Berta Cácerest az otthonában lőtték agyon két évvel ezelőtt, 2016. március 3-ának éjjelén. Az aktivista egy gátépítés ellen szervezett tüntetéseket.

Berta Cáceres meggyilkolása óriási felháborodást váltott ki otthon és külföldön egyaránt - Fotó: AFP

A letartóztatott férfi, Roberto David Castillo, a gátat építtető Desa vállalat vezérigazgatója. A Desa kitart amellett, hogy ártatlan. Szerintük a letartóztatásáért „a nemzetközi nyomás és a különféle civil szervezetek rágalomhadjárata” a felelős.

A hírek szerint Castillo korábban a katonai hírszerzés tisztje volt. Nyolc embert már bíróság elé állítottak a gyilkosságért, köztük a fegyveres erők több tagját, és a Desa más alkalmazottait.

Cáceres családja régóta hangoztatja, hogy gazdasági okok miatt gyilkolták meg a nőt. Azt mondják, hogy a merénylet előtt már hónapok óta kapott fenyegetéseket a rendőrségtől, politikusoktól és építőipari cégektől.

2017 novemberében külföldi szakértők bemutattak egy kilencvenkét oldalas jelentést, amelyben arra a következtetésre jutottak, hogy az energiacég vezetői és állami szereplők esküdtek össze az aktivista meggyilkolására.

A gyilkosság nemzetközi felháborodást váltott ki, és az Oscar-díjas színész, Leonardo DiCaprio a Twitteren követelt tiszteletet Cáceres munkásságának.

Az aktivista békés eszközökkel védte a hondurasi őslakos közösségek jogait, és 2015-ben elnyerte az egyik legrangosabb környezetvédelmi elismerést, a Goldman-díjat.

A díjat odaítélő bizottság tagjai azzal indokolták döntésüket, hogy Cáceres „megszervezte a hondurasi őslakos lenca népet, és olyan alulról szerveződő kampányt indított, amellyel sikeresen elérte, hogy a világ legnagyobb gátépítő vállalata elálljon az Agua Zarca gát megépítésétől”.

A gát hatalmas földterületeket árasztott volna el vízzel, és több száz lenca őslakost fosztott volna meg az ivóvíztől, élelmiszerektől és gyógyszerektől.

Castillo letartóztatásának bejelentésekor is demonstrációk zajlottak, amelyeken a tüntetők négygyermekes Cáceres számára követeltek igazságot.

Rajta kívül több mint száz földjogi aktivistát gyilkoltak meg Hondurasban az elmúlt évtized során.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság